Huisarts Maats in Gorredijk: "Stilte voor de storm, er staat iets te gebeuren"

In de praktijk van huisarts Bart Maats werden twee weken geleden de eerste coronabesmettingen van Fryslân vastgesteld. In de afgelopen weken pakten veel van zijn patiënten de telefoon omdat ze vragen hebben over het virus. Nu is het rustig in de praktijk, maar volgens Maats neemt het aantal patiënten de komende periode flink toe. "Je hoort veel de beschrijving: 'stilte voor de storm'. Er staat iets te gebeuren."
Huisarts Bart Maats © Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
"Het is heel gek, het was in de praktijk in de afgelopen twee weken heel stil", vertelt Maats, die zijn praktijk in Gorredijk heeft. De afgelopen week hielp hij zijn patiënten vooral via de telefoon. Bovendien kregen Maats en zijn collega's veel telefoontjes met vragen over het virus. In fysiek opzicht was het dus een stuk rustiger in zijn praktijk.

Toename

Maar dat blijft niet lang zo, denkt Maats. "De komende weken zullen we een toename zien van het aantal patiënten, ook in de huisartsenpraktijk. De vraag is: in welke mate gaat dat zijn? We hebben ons er de afgelopen twee weken op kunnen voorbereiden en ik denk dat iedereen daar heel serieus mee aan de slag is geweest. Nu komt het eropaan."

Maatregelen

Maats heeft sommige zaken in zijn praktijk alvast aangepast om het toenemende aantal patiënten de komende periode te kunnen helpen. 's Ochtends ontvangt hij patiënten met andere klachten, zij hebben geen koorts. "De patiënten die mogelijk ziek zijn, die koorts hebben, hoesten of verkouden zijn, zien we 's middags in een aparte spreekkamer en aparte wachtkamer", legt Maats uit. "We hebben daar allemaal beschermende kleding en brillen en kapjes voor, om deze patiënten dan te onderzoeken."
Ook in zijn praktijk werken sommige mensen thuis, zoals de praktijkverpleegkundige. Maats noemt het maatregelen "die we hebben genomen om net als buiten contact met mensen te voorkomen."
Huisarts Bart Maats