Behoefte aan lokaal eten: De Streekboer heeft het in coronatijd erg druk

De Streekboer in Drachten kreeg er door de coronacrisis al ruim 200 nieuwe leveranciers bij. Boeren zijn massaal op zoek naar nieuwe manieren om hun producten kwijt te kunnen. Ook zijn er veel meer aanmeldingen van klanten die een Voedseldoos bestellen bij De Streekboer.
Streekboer nij
De Streekboer is als bedrijf al vijf jaar bezig met streekproducten. "Wij zetten ons in voor een meer duurzame en gezonde samenleving. Dat doen we met lokaal eten. Wij zijn op pad gegaan en zagen dat er lokaal veel boeren zijn met erg mooie producten. Je moet ervoor zorgen dat het bij elkaar komt," vertelt Janco Heida van De Streekboer.

Boodschappenmand met lokaal eten

In een grote loods in Drachten rijden meer dan 60 wagens met kratten rond. "Hier staan ruim 550 kratten die op dit moment ingepakt worden voor consumenten. Dat wordt gedaan door boeren en vrijwilligers. Er gaat vlees in, zuivel, brood, groente, fruit, honing. Een complete boodschappenmand vol."
En dan gaat het om lokale producten. "Een doosje eieren van bioboer Pieter uit Tzum, uien van Natuurtuin 't Hummelhus in Oudehorne, champignons uit Marum, meel van de molen hier. En ook eten dat bij de tijd hoort. Nu is de spinazie weer in het seizoen," legt Heida uit.
Verslaggever Timo Jepkema praat met Janco Heida van De Streekboer

Voedselmarkt op z'n kop door coronavirus

De vraag naar Voedseldozen is de laatste tijd flink toegenomen. "Iedere week komen er veel mensen bij die hier aan mee willen doen. Mensen begrijpen ook dat we best wel kwetsbaar zijn met elkaar. Er is veel dicht en dat doet wat met de voedselmarkt. Wij kunnen met zo'n initiatief ook de boeren steunen. In de omgeving kan er voor ons geproduceerd worden."
Janco Heida van De Streekboer pakt een Voedseldoos in © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
En dat is niet het enige. Heida: "Wij zijn een paar maanden geleden begonnen met een coöperatie van boeren en afnemende bedrijven. Dus we leveren ook aan bijvoorbeeld ziekenhuizen en zorginstellingen, zoals die van Patyna." En er zijn ook een kleine 30 afhaalpunten in het noorden.
Het is 's ochtends vroeg druk bij De Streekboer in Drachten