Zeestroom-kaartje na 53 jaar gevonden op Terschelling en teruggestuurd naar Engeland

Op Terschelling is een bijzonder kaartje gevonden. Het gaat om een gelamineerd kaartje die in 1967 voor de kust van Kent (Engeland) in het water gegooid is. Dat werd door onderzoekers gedaan om de waterstromen aan de oppervlakte te volgen. Strandjutters hebben het tij-kaartje op Terschelling gevonden na stormweer in februari en hebben het teruggestuurd naar Engeland.
Het kaartje is teruggestuurd naar HR Wallingford. Dat bedrijf is de opvolger van Hydraulics Research Station, dat in 1967 zo'n 4.800 kaartjes verspreid heeft. De meeste kaartjes zijn binnen een paar maanden gevonden langs de kust van Kent en aan de zuidelijke kust van Nederland. Sommige andere kaarten belanden in Denemarken en Frankrijk. Sinds 1967 zijn de methoden om de zeestromen te meten erg veranderd.

Beloning

Het kaartje is gevonden door strandjutters Vincent en Jasmijn, laat het bedrijf weten. In 1967 werd er al een kleine beloning gegeven aan mensen die het kaartje terugstuurden. HR Wallingford heeft nu 5 euro aan de strandjutters gegeven, het equivalent van het bedrag van toen.