liveblog | 25 maart 2020

Coronanieuws woensdag 25 maart: "Situatie Fryslân lijkt stabiel", ook Visserijdagen afgezegd

Volg ons liveblog om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws over het coronavirus.
Bijgewerkt: 8 april 2020, 11:07
22:45

Eind van dit liveblog

Tot zover dit liveblog van woensdag 25 maart over de coronacrisis. We zetten nog één keer de belangrijkste punten uit dit liveblog op een rij:
Donderdag is er weer een nieuw liveblog. Ook op radio en televisie kunt u bij ons terecht voor al het laatste nieuws.
22:07

Circus Renz staat vast

De familie van Cirus Renz staat vast bij het Fries congrescentrum in Drachten en kan geen kant op. Ze doen een noodkreet, want er is gevaar dat de dieren straks geen voer meer hebben.
© Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
21:30

Visserijdagen in Harlingen gaan niet door

De organisatie van de Visserijdagen in Harlingen heeft bekendgemaakt dat het evenement dit jaar niet door kan gaan. De Visserijdagen zijn normaal altijd eind augustus, maar doordat de voorbereiding nu midden in de coronacrisis valt is het niet mogelijk om dit goed te doen.
20:46

Noodwet voor gemeenteraden en Staten

Het kabinet komt met een noodwet om gemeenteraden en Provinciale Staten de mogelijkheid te geven om bijeen te komen. Minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken wil hun tijdelijk de mogelijkheid geven digitaal te vergaderen en te stemmen. Knops raadde raadsleden en Statenleden al eerder aan alleen bijeen te komen als dat "strikt noodzakelijk" is en de vergaderingen zo kort mogelijk te houden.
"Met het oog op de vele gewichtige maatschappelijke opgaven is het van groot belang dat het openbaar bestuur zoveel mogelijk blijft functioneren", vindt Knops. Hij komt "zo spoedig mogelijk" met een wijziging van de wet, die nu nog bepaalt dat de gemeenteraad en de Provinciale Staten alleen kunnen stemmen als ze fysiek in vergadering bijeen zijn.
Voorwaarde is wel dat de vergadering en de besluitvorming openbaar te volgen blijft. Bijvoorbeeld doordat burgers mee kunnen kijken via een videoverbinding.
20:22

Troost-tv in crisistijd: De Elfstedentocht van 1985

20:09

Volledig gezin thuis bij verkoudheid, koorts of benauwdheid

De maatregel dat een heel gezin thuis moet blijven als één van de gezinsleden verkouden en benauwd is of koorts heeft, is een heel belangrijke in de strijd tegen het de verspreiding van het coronavirus. Dat zei premier Mark Rutte na crisisberaad van het kabinet woensdag.
Rutte vind dat deze maatregel nog niet bekend genoeg is, vandaar dat hij er nogmaals op hamerde..
19:59