Staatsbosbeheer sluit weidevogelgebieden af in zuidoosten van provincie

Staatsbosbeheer sluit vier weidevogelgebieden af in het zuidoosten van de provincie. Teveel mensen negeren de borden waarop duidelijk staat aangegeven dat de toegang vanaf 1 maart verboden is.
In skries op in pealtsje © Remco de Vries, Omrop Fryslân
De gebieden waar een ketting of slot om de hekken komt, zijn de Lange Ripen, de Warren, de Vrieswijkpolder en de Slûshoeke. In die gebieden komen onder meer hondenbezitters. Die laten hun hond vrij rondlopen. Er zijn al boetes uitgedeeld.
Boswachter Manon van Wesel van Staatsbosbeheer denkt dat mensen op zoek gaan rustigere natuurgebieden nu het in omliggende gebieden steeds drukker is geworden. Door de maatregelen omtrent het coronavirus hebben mensen meer vrije tijd en gaan ze eropuit.
Broedende weidevogels kunnen die drukte er niet bij hebben, zegt Van Wesel. "Als je ziet hoe hard ze al moeten werken om al die predatoren weg te jagen. En het gaat al zo slecht met de weidevogels. Het is frustrerend om dit zo te zien."
Mensen die op hun gedrag aangesproken worden, zien soms niet in wat ze verkeerd doen. Anderen die het wel weten, blijken doelbewust het risico te nemen om in verboden gebieden te gaan wandelen.