Eindelijk beslissing over De Stelp op Ameland: nieuwbouw aan de Oranjeweg

Op Ameland is eindelijk een beslissing genomen over De Stelp. De nieuwe locatie voor het ouderencentrum komt aan de Oranjeweg bij ontmoetingscentrum Ons Hol. De huidige Stelp aan de Hidde Dirks Katsstraat wordt afgebroken. Op die plek zullen huisjes en hofjes komen. Alle aanwezige raadsleden stemden voor nieuwbouw aan de Oranjeweg. Eerder bleek al dat daar steun voor was.
De oude locatie van De Stelp © Google Street View
KwadrantGroep heeft als zorgaanbieder eerder laten weten niet mee te werken als er nieuwbouw moest komen op het terrein waar De Stelp nu staat. De werkgroep 'De Stelp op de Stelp' zag echter liever dat de nieuwe zorglocatie op de huidige plek zou komen. De Oranjeweg is verder weg bij het dorp en de winkels. De werkgroep verzamelde meer dan duizend handtekeningen.

Oude locatie past niet

Met de ontwikkeling van de wettelijke woonzorgvisie bleek dat er zo'n 50 grotere appartementen moesten komen. Die passen niet op de oude locatie. De conclusie is dus dat bouwen op de Hidde Dirks Katsstraat geen optie meer is.
Het eiland worstelt al sinds 2004 met de plannen voor De Stelp. Nieuwbouw, maar ook renovatie zijn aan orde gekomen. De werkgroep wil nog wel een gesprek met het bestuur over de procedure.