liveblog | 23 maart 2020

Coronanieuws maandag 23 maart: 'Dinsdag meer duidelijk over gevolgen voor de scholen en sport'

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus in Fryslân.
Bijgewerkt: 8 april 2020, 10:58
maandag 23 maart 2020
23:02

Eind van dit liveblog

Tot zover dit liveblog van maandag 23 maart over de coronacrisis. We zetten nog een keer de belangrijkste punten uit dit liveblog op een rijtje:
Dinsdag is er een nieuw liveblog. Dan wordt onder anderen bekend wat de uitwerking van de maatregelen is voor het onderwijs en de sport.
Op de radio begint om 6.00 uur de uitzending van Fryslân Fan 'e Moarn. Daarin reageren de organisaties van de Fietselfstedentocht en Slachtemarathon op het niet doorgaan van hun evenementen. Verder belt presentator Hans Koster met bouwbedrijf Friso in Sneek en organisatie LTO Noord over wat de gevolgen voor hun sectoren zijn. Carla Engelsma vertelt over thuisonderwijs in deze periode en burgemeesters Buma (Leeuwarden) en Kramer (Noardeast-Fryslân) vertellen hoe zij met de coronacrisis omgaan.
22:57

Klein Suikerfeest

De nieuwe maatregelen van het kabinet betekenen ook dat grote bijeenkomsten bij de ramadan en het Suikerfeest niet toegestaan zijn. De ramadan begint dit jaar op 23 of 24 april en duurt een maand. Daarna volgt traditioneel het Suikerfeest, dat vaak met familie en vrienden gevierd wordt. Dat kan nu alleen in kleinere groepen. "We zijn in overleg met de moskeeën om te kijken hoe we hier nu mee moeten omgaan", zegt Said Bouharrou, vicefoorzitter van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland. "We zijn bijvoorbeeld aan het kijken of we de gebeden tijdens de ramadan kunnen livestreamen, zodat mensen vanuit huis mee kunnen doen."
22:32

Maatregelen Verenigd Koninkrijk

Premier Boris Johnson van het Verenigd Koninkrijk heeft vanavond ook nieuw maatregelen aangekondigd. Mensen moeten daar thuisblijven en de winkels moeten dicht. "Ik geef de Britten een heel eenvoudige opdracht: u moet thuisblijven", zei hij. Daarnaast waarschuwde Johnson dat de politie handhaaft en boeten kan uitdelen
22:04

Eerste loketten voor zzp'ers geopend

De eerste loketten in Nederland waar zzp'ers tegen soepelere voorwaarden bijstand aan kunnen vragen, zijn open. Niet in alle gemeenten wordt het geld deze week al overgemaakt. Gemeenten die dat wel doen, schieten het geld voor en krijgen het later van het Rijk terug. "Deze week wordt duidelijk hoe we de ondersteuning van zelfstandige ondernemers landelijk gaan organiseren", zegt een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken. "Wij zijn daar intensief over in gesprek met gemeenten. Alles is erop gericht dat gemeenten zo snel mogelijk aan de slag kunnen."
21:56

Maatregelen Leeuwarder Luceum

Het Leeuwarder Lyceum vindt het niet meer verantwoord om toetsen af te nemen. "Dit gaan we op een andere manier organiseren: online en mondeling, dat laatste uiteraard digitaal", schrijven ze in een mail aan leerlingen en ouders. "Er wordt net bekend gemaakt dat minister Slob morgen een besluit neemt over het examen. Daarover volgt dus ook vanuit onze school binnenkort bericht."
Het schoolgebouw is dinsdag- en woensdagochtend open zodat leerlingen materiaal kunnen ophalen. Als het niet nodig is om te komen, moeten leerlingen thuisblijven.
21:31

Sommige maatregelen toch nog tot 6 april

21:27

Dinsdag ook meer duidelijk over examens

Dinsdag wordt waarschijnlijk een beslissing genomen over het wel of niet doorgaan van de schoolexamens. Dat zet het ministerie van Onderwijs. Verschillende onderwijsbonden riepen de overheid al op om de examens te schrappen, na de aangescherpte maatregelen van maandag.

'Chaotische situatie'

Een van de maatregelen is een verbod op alle bijeenkomsten tot 1 juni. Minister Grapperhaus zegt dat voor scholen andere regels gelden. "Alle bijeenkomsten zijn verboden, dan is het toch ondenkbaar dat er deze week leerlingen schoolexamens gaan maken. Dat kun je niet verwachten", zegt voorzitter Eugenie Stolk van onderwijsbond AOb.
De VO-Raad heeft het over een 'chaotische situatie'. "Er is na de persconferentie van het kabinet grote verwarring ontstaan over de vraag hoe een verbod op samenkomsten te verenigen is met het afnemen van toetsen van eindexamenleerlingen", zegt de koepel in een verklaring.
21:16

'Olympische Spelen worden uitgesteld'

Het Canadese IOC-lid Dick Pound heeft tegen de krant USA Today gezegd dat de Olympische Spelen in Tokio uitgesteld worden. "Het staat nog niet vast hoe we verder gaan, maar de Zomerspelen beginnen niet op 24 juli, dat weet ik wel", zegt Pound. "Op basis van de informatie die de IOC nu heeft worden de Olympische Spelen uitgesteld." Volgens Pound is de kans groot dat de Spelen uitgesteld worden tot de zomer van 2021.
21:15

Sportbonden verwachten snel duidelijkheid

Sportkoepel NOC*NSF en voetbalbond KNVB verwachten snel meer duidelijkheid te hebben over de maatregelen van het kabinet. Alle samenkomsten tot 1 juni zijn verboden, wat zou betekenen dat trainingen en wedstrijden tot die tijd niet door mogen gaan.

Dinsdag meer duidelijk

"De sport staat volledig achter de maatregelen die het kabinet treft om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan", zegt een woordvoerder van NOC*NSF. "Wat dit voor de planning van de topsportprogramma's betekent, is ons nog niet duidelijk omdat we nog niet goed weten wat er bijvoorbeeld over sporttrainingsaccommodaties bepaald is. Nu zijn die in ieder geval tot 6 april dicht. We wachten de uitleg en regelingen verder even af. Het zal dinsdag wel helder worden."
gaat dinsdag in overleg met de clubs in het betaalde voetbal over de gevolgen voor de competities. De bond is al in gesprek met het kabinet over wat de maatregelen betekenen voor de sport.
20:50

Grote evenementen gaan niet door

Organisaties van verschillende grote evenementen in Fryslân hebben maandag bekendgemaakt dat de evenementen dit jaar niet door kunnen gaan. Dan gaat het onder anderen om de Fietselfstedentocht (1 juni), de Slachtemarathon (13 juni) en het Oranjewoudfestival (29 mei tot 1 juni).
20:45

Overzicht van de nieuwe maatregelen

20:23

Uitgever kranten verder in de problemen

NDC Mediagroep, uitgever van onder anderen de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad, doet een beroep op het noodfonds van het kabinet. Door het coronavirus verwacht NDC dat de inkomsten uit advertenties flink terug zal lopen en dat een beroep op het noodfonds noodzakelijk is.
19:35

Gevolgen voor voetbal niet bekend

De KNVB weet nog niet wat de gevolgen voor de voetbalcompetities zijn. Nu alle samenkomsten tot 1 juni verboden zijn, zou dat kunnen betekenen dat er tot die tijd ook niet gevoetbald kan worden. "Maar de consequenties zijn nu nog onbekend", zegt een woordvoerder fan de KNVB.
19:27

Nieuwe maatregelen

Het kabinet komt met drie nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus: alle samenkomsten tot 1 juni zijn verboden, burgemeester krijgen de mogelijkheid om te handhaven op de maatregelen en er worden boetes uitgedeeld als de maatregels overtreden worden.
18:53

Bossche Bollen naar Drachten

De Brabantse cultuurstichting Pacte des Gynes is ziekenhuis Nij Smellinghe zo dankbaar voor de opvang van Brabantse coronapatiënten, dat ze maandag 150 Bossche Bollen in Drachten afleveren. "We werden er gewoon emotioneel van dat de Brabanders bij jullie welkom zijn."
18:31

Persconferentie

De crisiscommissie van het kabinet heeft maandag weer gesproken over maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Rond 19.00 uur komt er een persconferentie. Die is live te volgen op Omrop Fryslân Radio. Het belangrijkste nieuws melden we ook in de Omrop-app en op omropfryslan.nl.
18:25

Speciale testlocatie

In de Camminghahal op sportpark Kalverdijkje in Leeuwarden wordt een locatie ingericht om mensen te testen. "De testlocatie in het Kalverdijkje in Leeuwarden is alleen bedoeld voor mensen die worden uitgenodigd om getest te worden", zegt Margreet de Graaf van de GGD. "Dat zullen voornamelijk zorgverleners zijn. Doel is dat we goed in beeld hebben hoeveel besmettingen er binnen deze doelgroep zijn. We zijn namelijk voortdurend aan het werken met schaarste, daar zijn alle maatregelen op ingericht."
17:25

Orkest oefent ook thuis

16:38

Drukte in Fryslân afgelopen weekend beheersbaar

Lang niet iedereen houdt zich goed aan de afstand van anderhalve meter. Op het internet circuleren beelden van druk bezochte bossen en tuincentra. Volgens Leeuwarder burgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân Sybrand Buma viel dat in Fryslân nog wel mee. "De situatie was hier goed beheersbaar." Toch roept hij mensen op om voorzichtig te zijn en goed te luisteren naar de adviezen van het RIVM.
Wat voor maatregelen kan het kabinet nog meer nemen, zonder het land gelijk helemaal op slot te zetten met een lockdown? Maandagavond praat Buma met de voorzitters van andere Veiligheidsregio's in Nederland over eventuele aanvullende maatregelen.
Buma
16:33
Supermarkten in Nederland hebben in de tweede week van maart 35% meer omzet gedraaid dan in dezelfde week een jaar eerder. Daarmee was de omzet ook hoger dan in de week voor de kerstdagen. Dat is traditioneel de 'beste' week voor supermarkten.
16:32

Het ambulancepersoneel van Kijlstra was onder de indruk van de situatie in Brabant

Kijlstra ambulance personiel bot ûnder de yndryk
16:09

Speciale boot voor Amelanders

Wie op Ameland woont of verblijft en het coronavirus heeft, kan met een speciaal gemaakte boot snel naar de haven van Holwerd worden gebracht. Het initiatief komt van Regionale Ambulancevoorziening Fryslân (RAV Fryslân). De boot is beschikbaar gesteld door Veltman Marine Services. Achterop zit een containerunit. Na wat aanpassingen, zoals elektriciteit voor apparatuur, was het schip met unit zondag klaar. Het is 24 uur per dag beschikbaar. Er zijn nog geen coronavaarten geweest.
"We kunnen in een kwartier de vaste wal bereiken", zegt eigenaar Richard Veltman. Zijn bedrijf op Ameland richt zich op ad-hoc vervoer van personen en spullen over water.
"Toen ik vrijdag door RAV Fryslân werd gebeld, heb ik gelijk een van onze boten beschikbaar gesteld. We konden vanaf vrijdagmiddag varen, maar eerst zonder unit. Dan hadden mijn medewerkers beschermende kleding gedragen en hadden we alles goed ontsmet. Met de unit loopt alles gescheiden. Het ambulancepersoneel en de patiënt komen aan boord en gaan in de unit, wij zitten in de stuurhut."
16:07

Dicht of open: het maakt het tuincentrum niet veel uit

Tunsintrum Marsum makket him op foar drokte
15:52

Maatregelen Liander

Netbeheerder Liander roept mensen op om ook anderhalve meter afstand te houden van zijn medewerkers. Het personeel van Liander is gewoon aan het werk. De activiteiten van de netbeheerder horen bij het vitale werk dat gedaan moet worden.
Medewerkers van Liander zijn dag en nacht bezig om storingen te verhelpen. En ze werken ook aan het energienet, om dat betrouwbaar te houden en toekomstbestendig te maken. Bij dat werk houden de Liander-medewerkers zich aan de coronamaatregelen, bijvoorbeeld het anderhalve meter afstand houden. Het bedrijf roept iedereen op om daar ook aan mee te werken, ook als het onderhoudswerk bij mensen thuis is. Dat gebeurt op dit moment alleen als het noodzakelijk is.
15:37

Statistieken

Van de 4.749 coronapatiënten in Nederland zijn er 1.230 opgenomen in het ziekenhuis, meldt het RIVM. Een deel daarvan is alweer uit het ziekenhuis. De meeste opgenomen patiënten zijn tussen de 75 en 79 jaar. De mensen die overlijden, zitten het meeste in de categorie 80 tot 84 jaar.
15:33

27 Brabantse coronapatiënten

In de Frieze ziekenhuizen zijn 27 coronapatiënten opgenomen uit Brabant. Drie van hen liggen op de intensive care van het MCL. Verder liggen op de klinische afdeling van het MCL vier patiënten, in het Antoniusziekenhuis in Sneek vijf en in het Tjongerschans in Heerenveen drie. Nij Smellinghe in Drachten heeft de meeste Brabantse coronapatiënten opegnomen: 12.
15:09

GGZ krijgt vuurwerkbrillen

14:52

Ook in het gemeentehuis van De Fryske Marren zijn schermen geplaatst

14:38

Landelijk 34 doden erbij gekomen

Het aantal Nederlanders dat nu is overleden aan het virus, is nu 213. Dat was 179.
In totaal zijn er nu 4.749 positieve gevallen, waarvan 1.230 in het ziekenhuis zijn opgenomen. Het totale aantal besmettingen ligt hoger, want niet iedereen wordt nog getest.
14:11

Friezin Erna Brinkman in Italië: "Nederland loopt een paar weken achter op ons"

In Nederland zitten we nu een week binnen, maar in Italië duurt de crisis al meer dan een maand. Oud-topvolleybalster en Fries Erna Brinkman woont al jaren in Italië en vertelt ons hoe de situatie daar nu is.
14:07

Kinderafdeling MCL roept op: 'Blijf thuis'

Verpleegkundigen van de kinderafdeling van ziekenhuis MCL in Leeuwarden roepen iedereen op om zoveel mogelijk thuis te blijven. En dat deden ze in het Fries.
13:45

Dodental in Spanje gaat omhoog

In Spanje gaat het aantal mensen dat sterft door corona erg omhoog. Volgens het ministerie van Volksgezondheid kwamen er in de laatste 24 uur 462 sterftegevallen bij. Daarmee komt het aantal overleden coronapatiënten op 2182. Spanje staat op plek drie, achter Italië en China qua aantal sterftegevallen.
13:42

Paasvuren doven uit

Veel paasvuren gaan dit jaar niet door. Met name in het noorden van het land is het Paasvuur een eeuwenoude traditie. Vorig jaar mocht de fik er ook al niet in. Toen vanwege harde wind en droogte in het land.
13:41

Eén troost: je bent niet de enige die thuis moet blijven

In maar liefst vijftig landen en gebieden worden mensen gevraagd om thuis te blijven om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Al met al gaat het om ruim een miljard mensen. Dat heeft het Franse persbureau AFP uitgerekend.
13:38

Ook de AEX heeft het moeilijk

Ook op de aandeelbeurs is het coronavirus duidelijk te merken. De AEX-index noteerde net voor twaalf uur vanmiddag 3,1 procent in de min. Ook in Londen, Frankfurt, Milaan en Parijs zakten de aandeelbeurzen.
12:58

Bemoedigende kunst in Leeuwarden

Wie de afgelopen dagen nog in Leeuwarden is geweest, heeft ze misschien wel gezien: fleurige tekeningen met bemoedigende teksten in het Engels, Nederlands en Fries. 'Blijf gezond en wees lief' en 'Ik ben er voor je'. De tekeningen zijn gemaakt door de Leeuwarder stadskunstenaar Cote Create, het pseudoniem van Maria José Jara Veraqua uit Chili.
"Veel mensen zijn op dit moment eenzaam en overweldigd. Met de tekeningen kan ik hen wat blijdschap geven." Ze heeft veel mooie reacties gekregen op de tekeningen. Ze zijn op verschillende plekken in de stad te zien, bijvoorbeeld op het Zaailand en bij de Oldehove.
12:57

Tuincentrum De Leeuw klaar voor drukte

Bij het tuincentrum in Marsum maken medewerkers zich klaar voor de grote drukte. Nu het kabinet aangekondigd heeft dat er maandagavond om 18.30 uur een persconferentie zal komen, zijn er veel mensen die nog snel naar het tuincentrum of de bouwmarkt gaan. "Ook wel logisch, want iedereen wordt toch een beetje depressief van deze situatie. Dan kunnen wij ze nog opvrolijken."
12:51

Tuincentrum De Leeuw klaar voor drukte

Bij tuincentrum De Leeuw in Marsum maken medewerkers zich klaar voor grote drukte. Nu het kabinet aangekondigd heeft dat er maandagavond om 18.30 uur een persconferentie zal komen, zijn er veel mensen die nog snel naar het tuincentrum of de bouwmarkt gaan. "Ook wel logisch, want iedereen wordt toch een beetje depressief van deze situatie. Dan kunnen wij ze nog opvrolijken."
12:28

Vier nieuwe besmettingen in Fryslân - totaal komt uit op 40

Er zijn 4 nieuwe besmettingen met het coronavirus in Fryslân vastgesteld de afgelopen 24 uur. Dat heeft de GGD Fryslân maandagochtend bekend gemaakt. Daarmee komt het aantal Friese coronapatiënten nu uit op 40.
12:20

MCL dankbaar voor al de geschonken spullen, maar kom niet zelf naar het ziekenhuis brengen

11:43

Toch een boek halen in de bieb van Drachten

Fanatieke lezers kunnen toch hun boeken ophalen bij de bibliotheek in Drachten. Via de website kunnen mensen hun voorkeur aangeven voor boeken, dvd's, cd's en tijdschriften. Die liggen dan klaar in de bibliotheek. Boeken kunnen weer worden ingeleverd via de inleverbus aan de zijkant van de bieb. De boeken gaan dan in quarantaine.
11:39

Gemeentehuizen alleen nog op afspraak beschikbaar.

De gemeentehuizen Noardeast-Fryslân en Dantumadiel zijn dicht. Een visite aan het gemeentehuis kan alleen nog op afspraak. Daarvoor moeten bezoekers contact opnemen met het gemeentehuis via 0519 29 88 88.
11:36

Landelijk centrum voor verdelen van coronapatiënten

Het verdelen van coronapatiënten over verschillende ziekenhuizen in heel Nederland gebeurt vanaf nu in een speciaal opgezet landelijk coördinatiecentrum, dat in het Erasmus ziekenhuis in Rotterdam is gebouwd. Vanuit het centrum bekijken experts waar nog bedden op de Intensive Care beschikbaar zijn en hoeveel.
11:27

De vlag gaat uit!

De Dokkumer Vlaggencentrale heeft een speciale coronavlag gemaakt. De vlag heeft als tekst 'Met elkaar, voor elkaar' en is een ode aan alle beroepen die op dit moment in de coronacrisis extra hard werken. De opbrengst van de vlag gaat naar het Rode Kruis.
© Dokkumer Vlaggencentrale
11:20

Goed nieuws van onze buren in Duitsland

In Duitsland neemt het aantal coronabesmettingen langzaam weer af. Of deze trend doorzet, kan het Duitse gezondheidsinstituut Robert Koch-Institut woensdag pas zeggen. De regering in Duitsland kondigde zondag verdere maatregelen aan, zoals een contactverbod. Mensen mogen buiten maar met twee personen lopen, uitgezonderd gezinnen.
10:57

Blijf jij binnen?

Een opvallende tekst in Leeuwarden. Daar hebben de bewoners van een huis aan de Noardersingel op hun ruit de volgende boodschap geplakt: "Wij blijven binnen... Doet u dat ook?"
© Anton Kappers
10:53

Houd op met lammetjes knuffelen

Boswachter Joke van der Lei roept mensen op om niet met jonge lammetjes op de foto te gaan. Ze doet die oproep uit naam van eigenaar Anne van Riezen en zijn dochter Renate. "Mensen proberen een selfie te maken en rennen er achteraan. We raken iedere dag lammetjes kwijt. Ik kan wel janken!" Vanwege het coronavirus gaan mensen steeds meer naar buiten de natuur in. Dat zorgt voor problemen.
© ANP Foto
10:45

Prins Constantijn komt op voor ondernemers

Prins Constantijn roept op zijn Twitter-account bedrijven op om hun facturen op tijd te betalen. "De neiging op de meeste financiële afdelingen zal zijn om betalingen van uitstaande rekeningen uit te stellen", sa typt de prins. "Dit is funest voor zzp'ers, mkb, start-ups. Draag bij en betaal je rekeningen!"
09:48

Boekhandel Van der Velde weer open

Bijna alle vestigingen van boekhandel Van der Velde gaan op aangepaste wijze weer open. Er kunnen alleen boeken opgehaald worden en er kan alleen met pil worden betaald. Hoe het allemaal werkt, is te lezen op de website van de boekhandel.
09:34

Ook andere supermarkten denken aan ouderen

Ook diverse andere supermarkten denken extra aan de oudere bezoekers. Zo heeft supermarkt Lidl een speciale kassa voor ouderen.
© Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
09:09

Vroeg boodschappen doen in Damwoude

Supermarkt Albert Heijn in Damwoude heeft maandagochtend de winkel extra vroeg geopend voor ouderen. Van zeven tot acht uur konden zestigplussers rustig winkelen. Een van hen was mevrouw Talma. "Ik heb de wekker er speciaal voor gezet. Ik kan altijd later nog even een dutje doen in de stoel."
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
08:41

Positieve berichten

Zo nu en dan zijn er ook nog positieve berichten in de coronacrisis, meldt Praat mar Frysk.
07:47

Coronavirus maakt kerken creatief

"De coronatijd vraagt om veel creativiteit van kerken." Dat zegt dominee Harrie Strubbe van de protestantse gemeenschap Terpoarte. Nu kerkdiensten niet door kunnen gaan, wil Strubbe op de website van de kerkgemeenschap iedere dag een bijdrage zetten. "Ik denk aan een column of meditatie."
07:15

Sjinkie Knegt komt met creatieve quarantaine-tips

'Haal de Lego van zolder.' Dat is de tip van shorttracker Sjinkie Knegt uit Bantega. Sjinkie heeft nog meer quarantaine-tips nu iedereen binnen moet blijven vanwege het coronavirus. Zelf heeft Sjinkie volop ervaring met thuis zitten, omdat hij na zijn ongeluk met de houtkachel, waarbij hij ernstig gewond raakte, lange tijd thuis moest herstellen.
07:14

Zeilster Marit Bouwmeester maakt tekening voor Bruno Bruins

Zeilster Marit Bouwmeester heeft een tekening gemaakt voor Bruno Bruins, de oud-minister die onlangs opstapte. De tekening is bedoeld om Bruins te bedanken voor zijn harde werk in de strijd tegen corona. Diverse topsporters kregen van de oud-minister een tekening wanneer ze goed hadden gepresteerd. Vandaar het initiatief om wat voor hem te doen.
07:05

LightTheSky bij café De Swetser in Heerenveen

Boven café De Swetser in Heerenveen kleurde de hemel zondagavond in diverse kleuren. Het café deed mee aan de landelijke actie waarbij tussen acht uur en half negen diverse mensen met lichtbundels voor een show zorgden. Daarmee wilde de sector iedereen een hart onder de riem steken. Jorn Knossen van Dance Sound Professioneel in Licht & Geluid verzorgde de show in Heerenveen.
© Dennis Stoelwinder
06:46

Dorpshulp helpt in coronatijd

Stichting Dorpshulp zet zich in voor mensen die extra hulp nodig hebben in coronatijd. Bram Boehlé legt uit hoe dat werkt: "Als iemand hulp nodig heeft, dan gaan we dat organiseren. Mensen die in isolement raken, die bezoeken we. En we bellen mensen die in moeilijkheden komen. We moeten wel rekening houden met het feit dat onze leden over het algemeen in de risicogroep vallen, dus daar moeten we extra voorzichtig mee omgaan. In deze tijd is het niet extra druk, omdat mensen niet onze hulp willen vragen, omdat ze zich er voor schamen. Maar dat is nergens voor nodig, natuurlijk."
Wie hulp nodig heeft in de omgeving van Bakhuizen, Murns, Rijs en Hemelum kan bellen met 06 51 444 556.
06:37

Canadees Olympisch team meldt zich af voor Spelen in Japan

Het Canadees Olympisch team meldt zich af voor de Spelen in Japan. Het team roept het IOC op om de Spelen een jaar uit te stellen. "We erkennen de complexiteit van het uitstel, maar niets is belangrijker dan de gezondheid en veiligheid van onze atleten en de internationale gemeenschap", meldt het team in de officiële verklaring.
06:17

Poepjes coulant voor Friese culturele instellingen

De provincie zal coulant omgaan met de prestatie-afspraken die zijn gemaakt met de Friese culturele instellingen. Subsidiemaatregelen zullen niet lager worden vastgesteld wanneer de activiteit niet doorgaat door corona-maatregelen. Dat zegt gedeputeerde Sietske Poepjes.
Gedeputeerde Sietske Poepjes