Vooraanstaand microbioloog: "Dan maar een lockdown"

Dat mensen zich niet goed aan de anderhalve meter afstand houden, één van de opgelegde maatregelen door het kabinet, zou ervoor kunnen pleiten om "dan in godsnaam maar een 'lockdown' in te voeren". Dat zegt microbiologe Anne-Marie van Elsacker. "Dan kun je afdwingen dat mensen zich aan de regels houden", zegt ze.
© ANP
Juist omdat ook mensen die nog geen ziekteverschijnselen hebben, het coronavirus wel kunnen verspreiden, is de anderhalve meter afstand erg belangrijk, zegt Van Elsacker. Mensen die besmet zijn en ziekteverschijnselen hebben, hoesten en proesten en verspreiden op die manier het virus. Maar mensen die al besmet zijn maar de infectie nog niet hebben, kunnen het virus via de adem verspreiden.
Anne-Marie van Elsacker is arts en microbioloog, bij het Leeuwarder onderzoekscentrum Izore. Ze heeft het momenteel enorm druk, zegt ze in het radioprogramma Buro de Vries.
Anne-Marie van Elsacker © Izore
Anne-Marie van Elsacker: "Alles staat nu in het teken van de uitbraak"
Van Elsacker houdt zich bezig met bacteriën en virussen. "Op dit moment zijn we alleen nog maar bezig met dit coronavirus. We doen diagnostisch onderzoek en we ondersteunen in de ziekenhuizen", zo vertelde ze in het radioprogramma Buro de Vries.
Het coronavirus dat de ziekte Covid-19 veroorzaakt is één van de coronavirussen die er bestaan. Tot 2003 was er in de medische wereld niet veel aandacht voor coronavirussen, omdat de verkoudheid die het virus veroorzaakt eigenlijk nooit heel ernstig is.

SARS

In 2003 kreeg China te maken met SARS, een ziekte die ook door het coronavirus wordt veroorzaakt. Vanaf dat moment is er wel meer belangstelling voor coronavirussen. Het nieuwe coronavirus, SARS-CoV-2, is waarschijnlijk via vleermuizen bij de mens terechtgekomen. Misschien door tussenkomst van een andere 'gastheer', maar dat is nog niet bekend.
Volgens Anne-Marie van Elsacker zijn de hygiëneregels die nu zijn afgesproken, heel goed en belangrijk. Maar het risico dat het virus via de handen in ons lichaam terechtkomt, is veel kleiner dan het risico dat het virus binnenkomt via de lucht.

Verspreiding

Mensen die ziek zijn door het coronavirus kunnen het virus verspreiden door de kleine waterdeeltjes die ze uitstoten als ze hoesten of proesten. Het virus heeft zich aan die waterdeeltjes gehecht en omdat het er heel veel zijn, is de kans ook heel groot dat ze andere mensen besmetten.
Zit het virus eenmaal in een lichaam, dan moet het zich nog wel vermenigvuldigen voordat er een infectie plaatsvindt. In die tijd kan de besmette persoon andere mensen aansteken, zonder dat deze persoon zelf doorheeft dat hij ziek is.
Omdat hij nog niet ziek is en nog niet hoest, za hij niet met veel kracht de waterdeeltjes uitstoten. Het virus komt dan via het gewone ademhalen in de lucht. Mensen die dichtbij gaan staan, pikken zo het virus op. De afgesproken regel om anderhalve meter afstand te houden is juist daarom van groot belang en de belangrijkste 'leefregel' die we momenteel hebben.