Voetbalclubs bang dat het seizoen erop zit: "Ik ga van slechtste scenario uit"

Voor Friese voetbalclubs is het een vreemde tijd. Ineens liggen alle competities stil en het is maar de vraag of die nog worden afgemaakt. "Het kan een heel groot probleem worden als we het hele seizoen niet meer voetballen", vertelt voorzitter Sippe Heeringa van Harkemase Boys. De hoop is dat de laatste wedstrijden nog wel gespeeld worden, ook als dat bijvoorbeeld tot begin juli zou zijn.
Fuotbalklups benaud dat seizoen derop sit
Tijdens de thuiswedstrijden wordt er veel geld verdiend in de kantine en de kassa. Als de competitie nu ophoudt, betekent dat voor derde divisionist Harkemase Boys vijf thuiswedstrijden minder. Ondertussen moeten de vaste lasten wel gewoon doorbetaald worden, net als het clubgebouw.Maar ook op lager niveau, bij Friese Boys in Kollumerzwaag is de coronacrisis een groot probleem. "Ik ga van het slechtste scneario uit. Ik denk dat we dit seizoen niet meer uitvoetballen. In mei en juni hebben we hier vaak grote activiteiten, bijvoorbeeld een stapperstoernooi en een familiedag. Dat samen met de normale zaterdagen ben je allemaal kwijt", legt penningmeester Jan Kempenaar van Friese Boys uit.
© Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
De twee clubs hopen eigenlijk op extra steun vanuit de KNVB. "We betalen elke maand een voorschot aan de KNVB voor onder andere wedstrijdkosten. Als ze dat aan de clubs teruggeven, kunnen de clubs ook weer even vooruit", legt Kempenaar uit. Heeringa is het daar mee eens. "Er wordt nu gezegd dat de KNVB er ook serieus over nadenkt om die vaste lasten kwijt te schelden. Ook zou er misschien een noodfonds komen. Dat zullen wij dan ook nodig hebben."
© Omrop Fryslân, Jeroen Boersma