"Zelfs in de oorlog waren de kroegen open, maar nu niet"

Kroegeigenaars kregen zondag nog een half uurtje. Daarna moest de boel meteen dicht. De aankondiging van minister Bruno Bruins kwam bij veel horeca-ondernemers hard aa. Want wat moet je nu als kroegeigenaar als alle barkrukken leegblijven?
"Sels yn de oarloch wiene de kroegen iepen, mar no net"
"Dit moet echt wennen. Het is een stil gebeuren", zegt Henny van de Doelebar in Leeuwarden. Met zijn collega's stond hij zondag de vloer te schrobben, want om zeven uur zou het café opengaan. Maar om half zes hoorde hij dat alles om zes uur dicht moest. En nu heeft hij zijn kroeg al bijna een week niet meer opengehad.
"Ik had niet verwacht dat ik er zo onwennig van zou worden. Kijk, de eerste paar dagen vrij is hartstikke leuk. Klusjes doen zonder tijdsdruk. Maar we zijn nu een paar dagen verder. Ik ben onwennig van mensen een leuke avond bezorgen."
Henny fan de Doelebar yn Ljouwert © Omrop Fryslân
Ik zit hier tegen de barkrukken te praten, maar ze zeggen niets terug
Henny van de Doelebar
Een stukje verderop bij café De Prins wordt druk gewerkt aan het interieur. De kozijnen worden geverfd, het systeemplafond vervangen en de keuken extra schoongemaakt. "Je moet toch wat", vertelt Izak-Jan Rusticus van De Prins. Ze zijn pas vijf dagen dicht, maar Rusticus heeft er nu al genoeg van.
"Je wordt 's ochtends wakker, en je denkt: welke dag is het vandaag? Vrijdag? Maandag? Elke dag is hetzelfde, geen mensen in de kroeg, bijna geen mensen op straat. Het is een sneue bedoeling."
Izak-Jan Rusticus van De Prins in Leeuwarden © Omrop Fryslân
Voor de ondernemers in de Doelesteeg worden het spannende tijden. De komende weken zijn ze ook nog dicht, geen koningsnacht in het vooruitzicht en misschien ook geen Bevrijdingsdag. Henny: "Dat soort feestdagen zijn krenten in de pap voor de kroegjes in de Doelesteeg. Wij hebben geen terras, dus van mooi weer moeten wij het niet hebben."
Izak-Jan denkt dat de horeca pas weer in juni opengaat. Henny weet het niet: "Dicht zijn kost veel geld. En als onze drukste dagen van het jaar dan ook nog wegvallen, wordt het een lastige hobby. We moeten maar zien hoeveel kroegen er nog open zijn, als we weer opengaan."
Izak-Jan: "Wij zitten al 36 jaar in Leeuwarden. Maar sommigen zitten hier nog maar net, die hebben nog geen body. Maar ook voor ons. Het was niet de bedoeling dat ons spaargeld hier aan op zou gaan."

Positief blijven

Toch blijven de beide ondernemers positief. Izak-Jan: "We zullen allemaal door deze zure appel heen moeten bijten. Het moet. Het is voor heel veel ondernemers een zware opgave om hieruit te komen. Maar we komen er met zijn allen uit."
En ook Henny zal zich wel redden. "Depressief zal ik niet worden. Bij mij is het glas altijd halfvol en niet halfleeg. Ik vermaak mij wel. Zit daar maar niet over in."