Desinfectieteams Nivo Noord staan klaar om besmette ruimtes schoon te maken

Een masker op, een beschermend pak aan, moffen en dan ook nog wat voor over de schoenen. Dat is wat de mensen in de calamiteitenteams van schoonmaakbedrijf Nivo Noord nodig zijn om huizen of gebouwen te ontsmetten waar iemand is geweest die besmet is met het coronavirus. Maar de schoonmakers lopen tegen één grens aan: er zijn niet genoeg beschermende kleding en schoonmaakproducten.
© ANP
Drie teams heeft het schoonmaakbedrijf klaar staan; klaar om uit te rijden en in een gebouw of woning te desinfecteren. De afgelopen dagen moeten ze twee keer in actie komen. Willem Brouwer is de leider van het team: "We beginnen in de schone ruimtes. Dan werken we langzaamaan toe naar de plekken waar de persoon die besmet is, heeft gezeten. Daarna volgen de toiletten en dergelijke."
Als de schoonmakers langs zijn geweest, is er geen spoor meer van het virus te bekennen, zegt Brouwer. "We werken met onze gewone schoonmaakmiddelen. Daarna gebruiken we voor de tweede ronde middelen op alcoholbasis."

Kwalijk meer voorraad

Er is echter een schrijnend tekort aan schoonmaakmiddelen en beschermende kleding. "Het is knijpend. We hebben bijna een tekort aan weggooi-overalls. Alle teams zijn nu voorzien van spullen, maar we zijn echt een voorraad nodig", zegt Brouwer.
© ANP
Brouwer hoop dat er komende week een nieuwe lading binnenkomt. "Overheden nemen ook een bepaalde beslissing. Die kunnen dan zeggen dat er een lading het land niet uit mag. Ik schat de kans op 50 procent dat we komende week een beetje voorraad krijgen. Maar ziekenhuizen gaan gewoon voor. Die hebben er ook meer recht op dan wij, denk ik."

"Mensen zijn ons grootste goed"

Mocht het zover komen dat er komende week ook in het Noorden een besmettingsplaag komt, dan is het maar de vraag of alle besmette locaties wel goed schoongemaakt kunnen worden. Brouwer: "Mochten we niet genoeg voorraad hebben en dat mensen daardoor geen beschermende kleding kunnen dragen, dan zeggen wij nee. Mensen zijn ons grootste goed."