Eerste positieve coronatest in Noardeast-Fryslân, in totaal nu 22 Friezen

Er is één nieuwe positieve test in Fryslân. Het gaat om een persoon in de gemeente Noardeast-Fryslân. Daarmee komt het totale aantal vastgestelde besmettingen in onze provincie op 22.
Wim Kleinhuis
In de eerste update van de GGD op donderdag werden geen nieuwe positieve testen gemeld. Het aantal positieve testen zegt niet zoveel meer over het totale aantal besmettingen in Fryslân, omdat testen alleen worden uitgevoerd bij kwetsbare mensen. Dat zijn met name de ouderen of mensen met al onderliggend lijden.
"Vorige week zei het aantal gevallen alles, want toen hadden we alle besmettingen in beeld", zegt Wim Kleinhuis van de Veiligheidsregio Fryslân. "Maar nu testen we alleen mensen in risicogroepen en vitale beroepen met ziekteverschijnselen.
Kleinhuis vindt dat de Friezen zich goed houden aan de richtlijnen van het kabinet. "Dat leven de mensen fantastisch na, we doen dat in Fryslân erg goed." Volgens Kleinhuis helpt dat ook mee om het aantal coronapatiënten hier in Fryslân te beperken. "Zo houden we ook de 'voorsprong' op het zuiden een beetje vast.

Dit volhouden

Kleinhuis is blij met hoe mensen in Fryslân deze periode tot nu toe doorkomen. "Ik zie fantastische initiatieven: online lessen, online theater, boodschappen doen voor elkaar. Dat moeten we vasthouden, want over twee weken zitten we nog steeds in deze situatie, als het niet erger is. Dus blijf dit doen en houd je aan de regels: hoesten op een goede wijzen en blijf thuis als je je een beetje ziek voelt."
Alle artikelen over het coronavirus zijn te lezen op onze dossierpagina.
De actuele situatie van het totale aantal besmettingen in Fryslân is hieronder in kaart gebracht: