Steeds meer winkels dicht: "De stad hoort te bruisen, maar dat is niet meer zo"

Steeds meer winkels in Fryslân gaan dicht. Veel medewerkers vinden het niet meer vertrouwd, ze zijn bang om besmet te worden door klanten. Bovendien daalt de omzet zo drastisch dat open blijven niet meer kan. In het winkelhart van Leeuwarden wordt het steeds stiller.
Het is stil in de stad:
Binnensted
"Ja, de sfeer is stil en vreemd. De stad hoort te bruisen, maar dat is niet meer zo. Mensen blijven thuis", zegt binnenstad-manager Hayo Galema. De grote winkels zoals Zara, We en C&A gaan dicht omdat daar veel mensen werken en veel klanten komen. Volgens Galema zullen er grote klappen vallen en sommige winkels zullen het niet overleven. "Vooral omdat we niet weten hoelang het zal duren."
Binnenstêdmanager Hayo Galema © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Boekhandel Van der Velde heeft alle negen vestigingen gesloten. "Het is bizar, we zijn in de 125 jaar dat we bestaan, niet één keer dichtgegaan. En het voelt zo raar. Je draait op woensdagmiddag de winkel dicht en je weet niet meer wanneer die opengaat", zegt directeur Ad Peek.
Volgens hem kon het niet langer meer, het personeel werd bang. "Er waren klanten die proestend binnenkwamen. En onze medewerkers staan bij de balie. Dan is de kans op besmetting heel groot." Online en via een speciaal serviceloket wil Van der Velde de klanten blijven bedienen.