Horeca-ondernemer Baukje de Vries net op tijd terug uit Nepal

Horecavrouw Baukje de Vries kwam terug uit Nepal in haar Ierse pub in Leeuwarden, die helemaal leeg was. Ze was in Nepal op uitnodiging voor het delen van kennis en kwam al een week eerder terug in verband met het coronavirus. Thuis wachtte een lege pub op haar, want al het personeel zat thuis. Net als bij alle horecazaken moeten ze wachten tot 6 april: dat is de datum waarop de horeca op z'n vroegst weer open mag. Hier vertelt De Vries haar verhaal.
De Ierse Pub Paddy O’Ryan in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Willem de Vries

Gaan er wel vluchten?

De terugweg van Nepal naar Nederland verliep niet zonder slag of stoot. De Vries moest eerst een binnenlandse vlucht nemen om in de Nepalese hoofdstad Katmandu te kunnen komen. Het was niet duidelijk of er wel vliegtickets beschikbaar waren voor de dag waarop zij wilde vliegen. En dan ging er ook nog het verhaal de ronde dat alle vliegvelden dicht waren. Dus het was nog wel even spannend, zegt De Vries. In het vliegtuig zaten alleen maar westerse mensen. Iedereen moest en wilde weg. Op Schiphol was het spookachtig leeg.

Eén coronapatiënt in Nepal

In Nepal is maar één coronapatiënt. Het betreft een man uit India. Nepalezen begroeten elkaar op afstand en ze raken elkaar niet te veel aan; alleen in de privésfeer. Dan is het gevaar op besmetting minder groot. Maar de uitwerking van het virus op de economie is dramatisch. In Nepal zijn al 20.000 mensen ontslagen, omdat er geen vergunningen meer afgegeven worden voor bergbeklemmingen. Het hele toerisme ligt stil en Nepal draait juist op het toerisme.
Baukje de Vries © Omrop Fryslân, Willem de Vries
Terug in Leeuwarden moest De Vries veel dingen afhandelen: de boel dicht doen gaat niet zomaar. Zo moest er bijvoorbeeld eten worden weggebracht.
In het café werken veel mensen uit Ierland. De Vries had dinsdag nog even contact met Ierland vanwege Saint Patrick's Day. Op de grote nationale feestdag werden de grote parades afgelast. Voor de Ierse werknemers van de pub is het ook spannend, want ze kunnen niet even naar Ierland toe. Omdat het café dicht is, staan de werknemers op non-actief. Een aantal werknemers is erg afhankelijk van wat er aan geld binnenkomt.

Huilen aan de bar

Sommige werknemers waren paniekerig en zaten zelfs huilend aan de bar. Ze weten niet hoe het nu verder moet. Daar moeten ze zich niet druk om maken, zegt de Vries, helemaal niet nu er vanuit de politiek steun komt. Maar ze moeten het wel een tijd lang uitzingen. Voor De Vries als eigenaar is het ook spannend, zegt ze lachend. Ze heeft zelf nog niet zitten huilen bij de bar. Maar het moet niet te lang duren.
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Baukje de Vries