Nieuwe thema-fietsroute over de verborgen geschiedenis van het Noorderleeg

Door het Noorderleeg loopt voortaan een bijzondere fietsroute, met als thema Oorlog boven het Noorderleeg. Het 33 kilometer lange fietspad gaat langs bunkers en ander erfgoed dat een link heeft met de Tweede Wereldoorlog. Met het fietspad willen het project Visit Wadden en de gemeente Noardeast-Fryslân stilstaan bij de felle luchtoorlog boven het Waddengebied.
fietsroute Noorderleeg
De route zou woensdag geopend worden, maar vanwege de coronacrisis kon dat niet doorgaan. Daar hebben ze bij de organisatie begrip voor. "Heel de wereld zit ongeveer met grotere problemen momenteel. Het is niet verantwoord om zoveel mensen bij elkaar te brengen", zegt Mark van den Anker van VisitWadden. De route van 33 kilometer is echter al wel te fietsen. "Het is wel even doortrappen. We hebben geprobeerd langs alle bijzondere locaties te kunnen gaan, waar de tocht de luchtoorlog boven het waddengebied laat zien. Het is een mooi middagje fietsen", zegt Van den Anker.
Mark van den Anker van VisitWadden over de tocht
De tocht is bedoeld om mensen de geschiedenis van het gebied te laten zien, want volgens de bedenkers is die voor heel veel mensen niet bekend. "We weten van alles over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Nederland. Maar dat er zo'n heftige strijd boven het Waddengebied heeft plaatsgevonden, is voor veel mensen vaak alleen herkenbaar aan dingen als begraafplaatsen en bunkers links en rechts. Wat er gebeurd is, is vaak verborgen voor veel mensen. De uitleg wordt er nu bijgegeven", aldus Van den Anker.
Het Noorderleeg © Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
Verslaggever Johanna Brinkman was bij het begin van de tocht
De start en finish van de tocht is bij de Seedykstertoer. Daar is ook een klein museum, met spullen die zijn samengesteld en gevonden door amateurhistoricus Harry Feenstra. "Hier liggen allemaal dingen die uit de Waddenzee komen. In de Waddenzee en Noordzee zijn heel veel vliegtuigen neergestort in de oorlog. Zo nu en dan komt er weer wat boven, dus dit zijn allemaal dingen die ik zelf gevonden heb", zegt Feenstra. De amateurhistoricus loopt al bijna zijn hele leven op het Wad en is daar ook gids. "De Waddenzee is altijd in beweging, dus sommige dingen liggen al 20 tot 30 jaar onder de grond en dan komt het weer boven."
Het museum bij de Seedykstertoer © Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
Feenstra is blij dat de tocht er nu is, zodat mensen kennis kunnen maken met de geschiedenis van het gebied. "We hebben heel veel verhalen hier in dit gebied aan de kust. Dat moeten we meer vertellen en laten zien. Dat zijn allemaal dingen die bij ons gebied horen, onze geschiedenis. Ik vind het belangrijk dat de mensen dat kunnen zien", aldus Feenstra.
En misschien heeft Feenstra binnenkort dan wel veel nieuwe collega's. "Misschien worden mensen wel enthousiast om zelf dingen uit te zoeken, want er zijn nog heel veel dingen onbekend", aldus Feenstra.
Verslaggever Johanna Brinkman keek bij een bunker op de route