liveblog | 18 maart 2020

Coronanieuws woensdag 18 maart: Winkels tijdelijk dicht, supermarkten blijven wel tijdelijk open en veel afgelast

Volg dit liveblog om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws rond het coronavirus in Fryslân.
Bijgewerkt: 8 april 2020, 10:33
woensdag 18 maart 2020
22:50

Einde van dit blog

Tot zover dit liveblog van woensdag 18 maart over het coronavirus in onze provincie. Al het nieuws vind je op onze website, www.omropfryslan.nl, en op onze mobiele app. Dank voor het volgen.
21:52

Fossielvrije Weken uitgesteld

De organisatie van de Fossielvrije Weken heeft besloten dat alle activiteiten in de periode van 1 tot en met 13 juni niet doorgaan. Vanwege de coronacrisis is de voorbereidingstijd te kort. Hierin wilde men belangrijke gesprekken voeren. Door de verkorte voorbereidingstijd slaagt de organisatie er nu niet in om de Fossielvrije Weken te organiseren.
21:25

Huilend aan de bar

Horecavrouw Baukje de Vries is vanwege het coronavirus een week eerder teruggekomen van een zakelijke reis naar Nepal. Thuis trof ze een lege pub. Het personeel moet, net als dat van andere horecazaken, wachten tot 6 april. Dat is de datum waarop de horeca op z'n vroegst weer open mag gaan. Sommige personeelsleden zaten huilend aan de bar.
20:57

Winkels hebben plastic schermen geïnstalleerd bij de kassa's, voor bescherming tegen corona

© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
20:54

Kerkklokken klinken overal in de provincie

Tsjerkeklokken klinke rûnom yn de provinsje
20:27

Rinsma in Gorredijk nu ook gesloten

Modezaak Rinsma in Gorredijk is nu ook dicht vanwege de coronacrisis.
20:09

HT-roeirace gaat niet door

De HT-roeirace van Harlingen naar Terschelling gaat niet door. Dat meldt de organisatie op Facebook. De wedstrijd stond ingepland op 22 mei. Het is dan Hemelvaartsdag.
20:07

Kledingwinkels H&M gaan dicht

Alle kledingwinkels van H&M gaan donderdag aan het eind van de middag tijdelijk dicht, vanwege de coronacrisis.
19:38

Wieling: "Kijk ook naar de eindexamens"

Nu de basisscholen de eindtoets mogen afschaffen vanwege de coronacrisis, zou het Rijk ook moeten kijken naar de eindexamens, zegt Wiebe Wieling van het RSG Simon Vestdijk en het OSG Piter Jelles. "We moeten niet vergeten wat dit betekent voor jonge mensen. Ik ben bang dat de resultaten hier erg onder zullen lijden."
17:44

C&A sluit alle winkels

Vanwege de uitbraak van het coronavirus sluit C&A vooreerst alle winkels in Nederland. De sluiting gaat donderdag in. C&A heeft in Fryslân filialen in Leeuwarden, Heerenveen, Sneek en Drachten.
17:29

Fries bedrijfsleven positief over steunmaatregelen

De steunmaatregelen lijken goed. Het is alleen de vraag hoe lang of de coronacrisis duurt, zo zeggen ondernemers.
17:14

Vier coronapatiënten liggen in Friese ziekenhuizen

Van de 21 vastgestelde Friese coronapatiënten liggen er vier in het ziekenhuis. Drie in het Antonius in Sneek en één in Nij Smellinghe in Drachten. De communicatie van alle vier ziekenhuizen ligt in deze periode bij het MCL.
17:02

Boekwinkel Afûk dicht, cursussen en examens uitgesteld

De Afûk heeft de boekhandel gesloten en de cursussen gaan vooreerst niet door. Daardoor schuift ook het examen op. Verder worden alle literaire activiteiten uitgesteld.
16:51

Situatie op Terschelling surrealistisch

Op Terschelling is het erg rustig. Burgemeester Wassink kwam onderweg op de fiets naar kantoor niemand tegen en "normaal is er veel activiteit. Het zijn aparte dagen en weken, surrealistisch zeggen mensen." Ondernemers op het eiland vragen zich af hoelang het duurt. "Het zijn bizarre tijden, we zijn vooral bezig met annuleren en omboeken", zegt Michel Aaldering, directeur VVV Terschelling.
16:44

Opleiding Verpleegkunde NHL Stenden geeft mondkapjes, schorten en handschoenen aan GGD en Dokterswacht

16:38

Oproep SKS: train niet

De SKS roept de benamingsleden op om niet te trainen met de skûtsjes. Het kampioenschap 2020 gaat vooreerst wel door.
16:27

Advies: winkels minder lang open

Een winkeliersvereniging in Drachten adviseert de openingstijden voor nu te beperken. Niet meer na 17.00 uur, geen koopavond en geen koopzondag meer. Middenstanders hadden Ha&le gevraagd om advies. De grootwinkelbedrijven hebben de openingstijden voor een groot deel al aangepast, schrijft Ha&Ie. Veel zelfstandige ondernemers willen zo lang mogelijk openblijven. Eén lijn trekken en allemaal dezelfde tijden aanhouden werkt het beste, volgens Ha&Ie.
16:19

Opening camping Vlieland uitgesteld

Camping Stortemelk op Vlieland gaat later open in verband met het coronavirus. De opening is uitgesteld naar 7 april.
15:58

Weer een nieuw besmettingsgeval erbij

Er is weer een nieuwe coronapatiënt bij in Fryslân. Dat meldt de GGD woensdagmiddag. Het gaat om een inwoner van gemeente Leeuwarden van ongeveer 80 jaar. Woensdag kwamen er zes nieuwe besmettingsgevallen bij. Daarmee staat het totaal nu op 21.
15:29

Minister Bruins kijkt naar getroffen sportwereld

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onderzoekt of het de Nederlandse sportsector kan helpen. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Sport op Twitter. Koepelorganisatie NOC*NSF wil dat er een noodfonds komt voor de grote financiële schade.
15:27

Komende weken ook live kerkdiensten bij Omrop Fryslân

Omrop Fryslân zendt ook de komende weken op zondagochtend om 10.00 uur een kerkdienst uit op televisie en online. Dat doet de Omrop in samenwerking met de kerkraad van de PKN gemeente in Franeker. De dienst komt alle keren uit de Martinikerk in Franeker. Daar zullen wisselende voorganger zijn en de diensten hebben een oecumenisch karakter.
15:21

Boekhandels Van der Velde dicht

Alle boekhandels van Van der Velde gaan dicht vanwege het coronavirus. Het gaat donderdag in. Van der Velde heeft in Fryslân vestigingen in Leeuwarden, Harlingen, Dokkum, Drachten en Sneek.
15:15

Ziekenhuis krijgt 500 mondkapjes van woningbouwvereniging

15:00

Politie past werk mogelijk aan

De politie zal mogelijk taken waar geen haast bij is, uitstellen of anders invullen. De mogelijkheden daartoe worden bekeken. Mogelijk kan er meer gebruik worden gemaakt van de telefoon of van WhatsApp. Dinsdag liet het Openbaar Ministerie al weten alleen nog maar arrestaties te doen bij urgente of erge zaken. Justitie gaat voor nu door met het voorrang geven aan gewelds- en zedenzaken en de bescherming van kwetsbare mensen.
14:40

180 Hulpvragen ingewilligd

180 Mensen worden geholpen in het project Heel Friesland Belt van Sociaal Goud. Mensen kunnen zich aanmelden als ze hulp nodig zijn.
14:31

Friese kerken luiden klokken

Friese kerken doen mee aan de oproep om woensdagavond om 19:00 uur de klokken te luiden. Het is het initiatief van een kerk in Rotterdam, dat intussen overgenomen is door veel kerken.
Dick Tolsma van de Martinikerk in Franeker
14:27

Bloemenverkoop ligt plat

Naast de horeca en de evenementensector worden ook bloemenhandelaren getroffen door de coronacrisis. De verkoop van bloemen in bijvoorbeeld supermarkten gaat nog wel door, maar mensen kopen een stuk minder bloemen sinds het coronavirus in Nederland is. "Gelijk na het bekend maken van de maatregelen zakte het al snel in en na de toespraak van Rutte was het een drama", vertelt Frits Jilderda, eigenaar van een bloemengroothandel in Damwâld, Surhuisterveen en De Westereen.
Bloemist Frits Jilderda
14:19

Songfestival gaat niet door

Het Eurovisie Songfestival dat in mei in Rotterdam zou worden gehouden, gaat niet door vanwege de coronacrisis. De organisatie van Europese publieke omroepen EBU heeft dat besloten, schrijft de NOS. De omroeporganisaties NPO, NOS en AVROTROS, die de editie in Rotterdam wilden organiseren, zeggen begrip te hebben voor de beslissing.
14:16

Katholieke vieringen Pasen afgezegd

De rooms-katholieke kerken zeggen alle publieke vieringen omtrent Pasen af vanwege coronacrisis.
14:07

4 en 5 mei herdenking aangepast

De nationale dodenherdenking op 4 mei en de nationale viering van de bevrijding op 5 mei worden aangepast in verband met het coronavirus. In overleg met lokale en regionale organisatoren, overheden, media en bevrijdingsfestivals stelt het Nationaal Comité 4 en 5 mei de komende weken een passend programma op. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd van de Duitsers.
13:56

Vier coronapatiënten in ziekenhuis

Van de twintig vastgestelde coronapatiënten in Fryslân zijn er vier opgenomen in het ziekenhuis. In het Antonius in Sneek liggen drie patiënten in isolatie en in Nij Smellinghe in Drachten is er één geval. In het MCL in Leeuwarden en Tjongerschans in Heerenveen zijn nog geen mensen positief getest op het coronavirus.
13:28

Onderwijs via webcam

Door het coronavirus kunnen de kinderen voorlopig niet naar school en dus moeten de onderwijzers creatief zijn. Op basisschool Eestroom in Leeuwarden hebben ze daar iets op bedacht. Ze geven de kinderen les via het internet. "Dat gaat tot nu toe prima", zegt meester Anton Span.
Verslaggever Hayo Bootsma nam een kijkje bij basisschool Eestroom
13:07

Besmetting bij Revalidatie Friesland

13:02

Pac-Man eet corona

Op het raam van een callcenter in Leeuwarden is met Post-its een afbeelding van Pac-Man gemaakt die het woord 'corona' opeet, met een knipoog naar het beroemde computerspelletje. Bij het bedrijf zijn nog maar een paar mensen aan het werk. Ze krijgen er een deel van de telefoontjes van het calamiteitennummer van het ministerie binnen, met vragen over het coronavirus.
© Kappers Media
12:44

GGD: situatie is onder controle

De situatie in Fryslân is nog wil onder controle, zegt Margreet de Graaf van de GGD. "Het zorgsysteem kan het aan, maar we moeten zuinig zijn op testmateriaal, en de regels naleven en afstand bewaken om elkaar zo min mogelijk te besmetten." Met de 20 vastgestelde gevallen is het aantal besmettingen in Fryslân nog steeds aan de lage kant. "We hebben geluk gehad dat we geen carnaval hebben gevierd en dat we vroeg vakantie hadden zodat de skiërs op tijd terug waren."
Margreet de Graaf van de GGD
12:38

Boten naar Terschelling bijna leeg

De oproep om niet naar de Waddeneilanden te komen lijkt voor een groot deel effect te hebben, want er zaten woensdagochtend maar 30 mensen op de boot. Een van de passagiers voelt haar echter wel een beetje schuldig dat ze toch naar Terschelling gaat. "Ik heb ook heel erg geaarzeld, maar ik heb toch besloten om te gaan", zegt zij.
Verslaggever Auke Zeldenrust op de boot naar Terschelling
12:35
Bertina van den Berg, kapper in Grou
12:12

Deskundigen coronavirus in De Middei fan Fryslân

Tussen 13.00 en 16.00 staat ons radioprogramma De Middei fan Fryslân volledig in het teken van het coronavirus. Presentator Jan Dirk de Haan zal in de studio praten met deskundigen Marleen Luning (dokter infectieziekten van de GGD) en Jeltje Wouda (klinisch psycholoog) en Bart Maats (huisarts in Gorredijk). Wilt u vragen stellen? Dat kan via een berichtje in de Omrop-app of door een SMS/WhatsApp te sturen naar 06-20499199. Bellen mag ook: 058-2123618. De Middei fan Fryslân is rechtstreeks te volgen op 92.2 FM en op televisie.
12:05

Nog meer afstand houden

Het RIVM zegt dat we binnenkort mogelijk nog meer afstand van elkaar moeten houden en nog meer sociale contacten moeten vermijden dan nu. Hoofd infectieziekten Jaap van Dissel noemde dat woensdag in de Tweede Kamer als mogelijke nieuwe maatregel om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De regel is nu om 1 tot 2 meter (2 armlengtes) afstand van elkaar te houden, schrijft het RIVM op zijn website.
11:58

Onzekere tijden voor de kapper

Kappers zitten met de handen in het haar: wat moeten ze? Wel of niet open? Er is niet gezegd dat ze dicht moeten, dus gaan ze open. En omdat een paar kappers open zijn, gaat de rest ook open.
© Omrop Fryslân, Timo Jepkema
11:46

Drukte in de natuur door corona

Het is de laatste dagen druk in de Friese natuur. Dat zegt Staatsbosbeheer. Nu iedereen vanwege het coronavirus contact met anderen vermijdt, thuis werkt of thuis is van school is de behoefte aan een frisse neus halen groot. De mensen zijn natuurlijk welkom, maar zij moeten volgens Staatsbosbeheer wel de regels respecteren. Er wordt daarom extra gesurveilleerd door boswachters.
11:43

Geen eindtoets groep 8

Dit schooljaar komt er geen eindtoets voor leerlingen van groep 8 in het basisonderwijs, meldt minister Arie Slob. Het onderwijspersoneel heeft het op het moment te druk met de opvang van kinderen van ouders in vitale beroepen, zoals de zorg, en met het organiseren van onderwijs voor kinderen die thuis zitten vanwege de coronamaatregels. De kinderen van groep 8 hebben de afgelopen tijd al een schooladvies gekregen voor de middelbare school.
11:18

Online kampvuursessie Hessel en Tess

Hessel en Tess zullen komende vrijdag een optreden via internet verzorgen. Het wordt een digitaal kampvuurfeest "zoals we dat in Ahoy ook zouden hebben gedaan", schrijft Tess op Instagram. Zij zouden op zaterdag14 maart in Ahoy spelen, maar dat ging niet door vanwege coronamaatregels van het kabinet.
11:10

Actuele situatie van het totaal aantal besmettingen in Fryslân

11:09

GGD stekt vijf nieuwe besmettingen vast

Na dinsdag zijn er vijf nieuwe vastgestelde besmettingen bijgekomen in Fryslân. Daarvan zitten twee mensen van in de 90 uit De Fryske Marren, twee mensen uit de gemeente Leeuwarden (cirka 30 en 40 jaar) en een vijftiger uit Súdwest-Fryslân.
10:34

Geen IepenUP live

In verband met de gevolgen van het coronavirus en door de maatregels van de rijksoverheid en RIVM kunnen de uitzendingen van IepenUP live op woensdagavond in muziekcentrum Neushoorn in ieder geval tot en met 1 april niet doorgaan.
10:21

Berchhiem in Burgum op slot

Verpleeghuis Berchhiem in Burgum is dinsdag uit voorzorg gesloten voor bezoekers. Eén van de cliënten wordt door de GGD Fryslân getest op het coronavirus, meldt de zorgkoepel KwadrantGroep. Om het risico op besmetting in Berchhiem zoveel mogelijk te beperken, worden bezoekers niet meer toegelaten en moeten bewoners op hun eigen afdeling blijven.
10:20

Geen skûtsjesilen

Het bestuur van de SKS roept alle leden op om tot en met 6 april geen oefen- en trainingswedstrijden te doen en ook geen andere bijeenkomsten te laten plaatsvinden. Daarmee volgt de SKS de richtlijnen van de overheid en sportkoepel NOC*NSF. Het is nog niet duidelijk wat de maatregel betekent voor het SKS-kampioenschap. Dat stiet ingepland voor 18 tot en met 31 juli. De SKS gaat er voorlopig vanuit dat dat doorgaat.
10:16

Twee coronapatiënten in Joure

In woonzorgcentrum Flecke in Joure zijn twee mensen positief getest op het coronavirus. Dat meldt zorgkoepel Patyna. De twee cliënten zijn op hoge leeftijd en zaten op de revalidatieafdeling Luchtenfjild. De locatie is inmiddels gesloten.
Bestuurder Renate Kamphuis van Patyna over woonzorgcentrum Flecke
09:50

Rustig op de boot naar Terschelling

© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
09:40

Coronadebat in Tweede Kamer

Over de actuele ontwikkelingen rond het coronavirus wordt woensdagmiddag vanaf 13.00 uur gedebatteerd in de Tweede Kamer. Premier Rutte en vier ministers zullen daarbij aanwezig zijn. Het gaat om de ministers Bruins (Medische Zorg), Hoekstra (Financiën), Koolmees (Sociale Zaken) en Wiebes (Economische Zaken). Het debat wordt live uitgezonden bij NPO1.
08:09

Speciale ruimte bij nachtopvang

De Leeuwarder nachtopvang Zienn heeft een protool opgesteld en een speciale ruimte gemaakt. Die extra ruimte is nu nog niet nodig, want iedereen is nog gezond. Maar de cliënten maken zich wel zorgen, zegt Nienke Plantinga van Zienn. "Daarom is het geruststellend voor ze dat wij er serieus mee omgaan en dat er een plek voor ze is, mochten ze ziek worden."
07:35

Niet naar Waddeneilanden

Kom niet meer naar de Waddeneilanden, dat was de oproep die de vijf burgemeester van de eiland dinsdag hebben gedaan. Vanwege de kans op besmetting met het coronavirus zien ze het liefst even geen toeristen en andere gasten. Burgemeester Ineke van Gent fan Schiermonnikoog: "We hebben deze oproep nu gedaan omdat het duidelijk is dat onze horeca gesloten is, net als in de rest van Nederland. Het gezamenlijk reizen op de boot word afgeraden en de medische voorzieningen op de eilanden moet je niet onnodig op de proef stellen. Op een ander moment zijn ze weer van harte welkom op de eilanden, maar nu even niet."
Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog
07:00

Hulp voor ondernemers

Het kabinet heeft dinsdag een grote verscheidenheid aan maatregels gepresenteerd om de gevolgen van de coronacrisis aan te pakken. De plannen zullen tientallen miljarden euro's kosten, maar zijn er op gericht om werkgevers, werknemers en zzp'ers niet zonder geld te laten zitten. Ook komt er een noodloket voor bedrijven om zich te melden en vanaf daar gaat de overheid kijken naar wat zij kan betekenen voor de ondernemingen. Sieger Dijkstra van de VNO/NCW is erg blij met de maatregels. "In deze hele moeilijke tijden is het heel goed dat dit zo gebeurt."
Sieger Dijkstra fan VNO/NCW over de maatregels van het kabinet
06:35

Overzicht coronanieuws

Op dinsdag gebeurde er in Fryslân ook weer van alles op het gebied van corona. Luister hieronder naar een overzicht van dat nieuws:
Een overzicht van het coronanieuws van dinsdag 17 maart
dinsdag 17 maart 2020
06:05

Applaus voor het zorgpersoneel

Op het Wilhelminaplein (Zaailand) in Leeuwarden klonk dinsdagavond voor al het zorgpersoneel in Nederland een bescheiden applaus. Op internet werd de afgelopen dagen een spontane actie opgezet, om dinsdagavond om 20.00 uur te applaudisseren voor alle mensen die werkzaam zijn in de hulpverlening, en in het bijzonder de zorgmedewerkers die druk in de weer zijn met coronapatiënten.
Een heleboel bewoners van de appartementen rondom het plein klapten op hun balkon, maar ook op het plein stonden een paar mensen. "Ik ben zelf verpleegkundige, en op mijn vrije avond sta ik hier om aan alle andere verpleegkundigen en zorgverleners te denken. Ik werk zelf in de gevangenis, dus het is wel een andere setting. Maar ik begrijp het wel. Daarom is het mooi om te zien dat mensen aan zo'n actie meedoen", zei een aanwezige.
Verslaggever Willem de Vries op het Zaailand in Leeuwarden
© Kappers Media
06:00

Welkom op dit liveblog

Ook op deze woensdag 18 maart hebben wij weer een liveblog over al het nieuws rondom het coronavirus. Voor alle ontwikkelingen van dinsdag kun je ons eerdere liveblog lezen.