Speciale ruimte bij Leeuwarder nachtopvang voor coronapatiënten

Bij de nachtopvang van Zienn aan de Oostergoweg in Leeuwarden is een speciaal coronavirusprotocol opgezet. Marrit Koelstra van Zienn legt uit: "Vanaf 17.00 uur mogen passanten naar binnen. Voorheen mochten ze allemaal tegelijk in het voorportaal, maar nu moeten ze één voor één naar binnen."
© Omrop Fryslân
Koelstra vervolgt: "Dan worden ze door de portier binnengelaten, daarna wassen ze hun handen en worden ze gefouilleerd om te kijken of ze drugs of wapens bij zich dragen. Vervolgens moeten ze verplicht douchen en als dat allemaal gedaan is, dán kunnen ze naar binnen."
Veel handelingen, voordat dak- en thuislozen naar binnen mogen: "Het neemt meer tijd en er moet veel gewacht worden, maar ik moet zeggen dat de passanten goed meewerken. Ze vinden het fijn dat er iets aan wordt gedaan. Zij volgen ook de media, ze zijn van alles op de hoogte. Wij kunnen ze ook geruststellen en vertellen wat er moet gebeuren als ze ziek worden."
Verslaggever Willem de Vries bij de nachtopvang van Zienn
Nynke Plantinga werkt ook voor Zienn. Ze zegt dat de cliënten zich wel zorgen maken. "Daarom is het geruststellend voor ze dat wij er serieus mee omgaan en dat er een plek voor ze is, mochten ze ziek worden." Zienn heeft acht plekken voor eventueel zieke cliënten. "Die hebben we zelf ingericht, naar de richtlijnen van de GGD. En we kunnen ook contact opnemen met de GGD, mocht het problematisch worden. Maar tot nu toe is iedereen nog gezond."

"Ik ben er niet echt bang voor"

Naomi is zo'n 'passant', een dakloze die gebruik maakt van Zienn. "Ik zit elke nacht in de nachtopvang, maar ben overdag veel buiten. Ik ben officieel dakloos. Ik volg het nieuws niet echt, maar ik weet van het coronavirus af. Ik ben er niet echt bang voor. Ik laat het gaan en maak er geen gekte van. De mensen die ik hoor hoesten ontloop ik wel sneller, maar ik heb zoiets van: waarom zou ik mij er druk om maken? Ik vermijd sowieso al drukte."
Ze ziet wel dat het coronavirus onderwerp van gesprek is, ook bij de nachtopvang. "Mensen hebben het er hier heel erg over. Sommigen gaan er echt chagrijnig mee om. Misschien zijn ze er bang voor."

Stapje extra

Het virus vraagt ook om extra inzet bij de nachtopvang. "Er is de hele dag en nacht een medewerker aanwezig die mensen direct op kan vangen", zegt Plantinga. "Iedereen vindt het spannend, maar zet ook de schouders eronder. Er heerst een soort saamhorigheidsgevoel: iedereen wil wel wat extra doen."
Nynke Plantinga van Zienn