Microbioloog Van Elsacker over groepsimmuniteit: "Geen keuze met dit virus"

Groepsimmuniteit is nodig om het coronavirus de baas te worden, maar dat betekent wel dat veel mensen ziek zullen worden. Dat zei arts-microbioloog Anne-Marie van Elsacker van het medisch laboratorium Izore in Leeuwarden. Premier Mark Rutte liet gisteren in zijn toespraak weten dat het kabinet de weg van groepsimmuniteit heeft gekozen.
Reaksje Izore op groepsimmuniteit
"Groepsimmuniteit is als een groot genoeg deel van de bevolking niet meer vatbaar is voor het virus. Je voorkomt daarmee dat een infectie zich verder verspreidt in de gemeenschap", zei Van Elsacker. "Op die manier bescherm je ook de mensen die er eigenlijk niet immuun voor zijn." Om een gemeenschap immuun te maken, moet je het virus toelaten. "Eigenlijk wil je dat de bevolking heel rustig de infectie doormaakt, zodat steeds meer mensen niet meer vatbaar voor het virus zijn en vooral de kwetsbare mensen op die manier beschermd worden", aldus de microbioloog.

Zure appel

Je moet volgens Van Elsacker dus wel accepteren dat veel mensen ziek worden. "Dat klinkt heel cru, maar een deel van de mensen gaat heel ziek worden en een klein deel overlijdt. We moeten door de zure appel heen. We moeten goed op onze kwetsbare bevolkingsgroepen passen. Met dit virus hebben we geen keus."
Hoe lang het duurt voordat de gemeenschap immuun is, is lastig te voorspellen. "Er is veel onzeker", zegt Van Elsacker.