Buma: "We moeten ons instellen op een andere manier van leven dan we gewend zijn"

"Als we samen doen wat nodig is, kunnen we het coronavirus zeker de baas", zegt Sybrand Buma in een brief aan alle inwoners van Fryslân. Buma is voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân. "Het gaat ons wel tijd kosten. We moeten ons daarom instellen op een andere manier van leven dan we gewend zijn."
Sybrand Buma © ANP
We moeten erop kunnen vertrouwen dat we het virus de baas kunnen, zegt Buma. Hij begrijpt wel dat de nieuwe maatregelen van het kabinet ingrijpend zijn. "Maar ze zijn noodzakelijk. Voor ons allemaal betekent het dat ons dagelijkse leven er heel anders uitziet dan gewoonlijk. Iedereen wordt op een bepaalde manier getroffen. Of je nou schoolgaande kinderen hebt, in de zorg werkt, op leeftijd bent of bij een organisatie werkt die moet sluiten."
Samen kunnen we nieuwe besmettingen zoveel mogelijk voorkomen.
Sybrand Buma
Buma roept iedereen op om zich aan de maatregelen te houden: "Het is voor iedereen aanpassen, maar samen kunnen we nieuwe besmettingen zoveel mogelijk voorkomen. Het is belangrijk dat iedereen zich houdt aan die nieuwe richtlijnen. Daarbij roep ik iedereen op om extra te letten op ouderen en mensen die kwetsbaar zijn.

Crisisorganisatie

De Veiligheidsregio en de GGD werken in Fryslân met man en macht om het aantal besmettingen zoveel mogelijk te beperken. "Dat doen we sinds woensdag in een provinciebrede crisisorganisatie, de Grip4-structuur. Die maakt het mogelijk dat alle gemeenten, politie, alle zorgorganisaties gebundeld in de GHOR, en GGD intensief samenwerken om de belangrijkste informatie uit te wisselen en de crisis aan te pakken. Alle Friese burgemeesters werken binnen de crisisorganisatie ook samen om de bestrijding van de crisis aan te sturen. Daarmee kunnen we alle bewoners effectiever ondersteunen."

Dankwoord

Buma bedankt ook iedereen die meehelpt om het virus te bestrijden. "Ik dank alle mensen in de zorg, en iedereen die keihard werkt om deze crisis te boven te komen. Ik heb voor hen veel bewondering en respect. Het is nog geen week geleden dat in onze provincie voor het eerst bij twee mensen het coronavirus is vastgesteld. Nu, op zondag, gaat het om twaalf personen. Door samen te werken kunnen we nieuwe gevallen tot een minimum beperken."
Tot slot vraagt hij om begrip voor alle maatregelen die zijn genomen. "En ik wens jullie allemaal veel sterkte en moed in de komende tijd."
Lees hier de volledige brief van Buma aan alle Friezen.
Volg deze zondag het nieuws over het coronavirus weer in ons liveblog. En kijk voor al onze berichtgeving over het virus op de dossierpagina.