OVERZICHT: Meer maatregelen tegen coronavirus: geen scholen, kinderopvang, horeca en sport

Alle scholen en kinderopvangcentra in Nederland blijven maandag dicht. Ook de horeca mag de deuren niet openen. Dat zijn nieuwe maatregelen van het kabinet in de strijd tegen het coronavirus. Voor kinderen van ouders met 'vitale' beroepen, zoals de zorg en hulpdiensten, wordt opvang geregeld. Zo kunnen zij aan het werk blijven. De maatregelen blijven tot 6 april van kracht.
De persconferentie van de ministers:
PC kabinet
De nieuwe maatregels van het kabinet:
Cafés en restaurants moeten dicht blijven om verspreiding van het virus tegen te gaan. Zondag om 18.00 uur moeten horecagelegenheden sluiten. Datzelfde geldt voor sportkantines, fitnessclubs, seksclubs en coffeeshops.
Het hele onderwijs ligt de komende tijd stil. Basisscholen, middelbare scholen, hbo-opleidingen en universiteiten gaan allemaal dicht, hebben de ministers besproken. Eerder deze week konden scholen nog open blijven van het kabinet, maar zondag is er overleg geweest tussen de scholen, ministeries van Onderwijs en van Volksgezondheid, het RIVM en medische specialisten.

Oproep medische specialisten

De medische specialisten riepen zaterdag op om scholen te sluiten. Volgens de specialisten worden kinderen en jonge mensen niet heel ziek van het coronavirus, maar kunnen ze het wel verspreiden. Verschillende scholenkoepels en onderwijsorganisaties besloten daarna zelf al om de deuren dicht te houden.
Alle Nederlanders moeten, waar mogelijk, afstand houden. "Als richtlijn kunt u anderhalve meter aanhouden", seit minister Bruins.
Volg deze zondag het nieuws over het coronavirus weer in ons liveblog. En kijk voor al onze berichtgeving over het virus op de dossierpagina.