Voortgezet Onderwijs Piter Jelles en Simon Vestdijk dicht tot en met woensdag

Alle scholen voor voortgezet onderwijs van Piter Jelles en Simon Vestdijk blijven in ieder geval tot en met woensdag dicht. Het college van bestuur van de grote scholengemeenschap met 15 vestigingen in het noorden van Fryslân, heeft dit zondag besloten. De leiding komt daarmee terug op het besluit van zaterdag om in eerste instantie op maandag wel open te gaan.
Het gymnasium fan OSG Piter Jelles in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Joris Kalma
"Het is een geweldig geworstel", zegt bestuurder Wiebe Wieling. "Het besluit om open te blijven riep zoveel vragen en onrust op dat het ons beter lijkt om in ieder geval drie dagen dicht te blijven." De school wil op die manier de veiligheid van leerlingen en medewerkers vooropstellen en onrust wegnemen.
Hoe dat precies georganiseerd wordt, communiceert de school rechtstreeks met alle leerlingen en hun ouders. Bij het organiseren van het onderwijs, eventueel digitaal, geven de scholen prioriteit aan de eindexamenleerlingen.
Op de scholen van Piter Jelles en Simon Vestdijk in Leeuwarden, Harlingen, St.-Annaparochie, Dokkum en Kollum zitten in totaal zo'n 6.000 leerlingen.

Veel vragen

De leiding van de school krijgt al veel vragen sinds het besluit van het kabinet van donderdag om de scholen eerst open te laten. Op zaterdag kwam de Federatie Medisch Specialisten met een dringend advies om de scholen eerst te sluiten. Niet omdat jongeren een risicogroep zijn, maar vooral omdat ze wel drager van de ziekte kunnen zijn en ze die via de scholen verder kunnen verspreiden.
© RSG Simon Vestdijk
Tijdens de drie dagen waarop de school gesloten is, wil de scholengemeenschap onderzoeken hoe het onderwijs met online lessen en opdrachten kan worden voortgezet, voor het geval de school langer gesloten moet blijven.
Bestuurder Wiebe Wieling van de scholengemeenschap