liveblog | 14 maart 2020

Coronanieuws zaterdag 14 maart: Tiende coronabesmetting in Fryslân, vier koepels sluiten scholen

In Fryslân zijn tot nu toe tien besmettingen met het coronavirus geconstateerd.
Bijgewerkt: 8 april 2020, 10:22
zaterdag 14 maart 2020
22:47

Einde van dit liveblog

Tot zover dit liveblog van deze zaterdag 14 maart, over het coronavirus in ons provincie. Al ons nieuws vindt u op onze website, www.omropfryslan.nl, en op de mobiele app. Dank voor het volgen.
22:26

Friesland College gaat drie dagen dicht

Het Friesland College, met meerdere vestigingen in Leeuwarden en Heerenveen, gaat drie dagen dicht om het onderwijs zoveel mogelijk online in te richten. Ook wordt gekeken of de leerlingen de komende tijd iets kunnen betekenen in sectoren als de zorgen en het onderwijs.
22:24

Huisartsenpraktijk Twijzel dicht

De huisartsenpraktijk in Twijzel is de komende dagen gesloten. "Mijn arts heeft mij daarom dringend geadviseerd om niet te werken. Ik voel me gelukkig top fit en zie dat niet zo zitten.
Om alle risico's te beperken, heb ik wel besloten om geen spreekuren meer te doen en geen visites af te leggen", zei huisarts Renate van der Meulen.
De patiënten kunnen telefonisch wel vragen stellen.
21:18

Scholen sluiten was een "moeilijk besluit"

"Het was een moeilijk besluit, omdat we het niet helemaal met elkaar eens waren", zei Gert van Tol van PCBO Dantumadiel na het sluiten van de basisscholen in Noord- en Oost-Fryslân. "De doorslag was dat we in één gebied geen verschillende keuzes willen maken."
De koepels onderzoeken de mogelijkheden voor alternatief onderwijs. "We zijn naar het kijken naar de mogelijkheden om een digitale vorm van thuisonderwijs aan te bieden."
20:52

Ook ROOBOL, PCBO Dantumadiel en Noventa sluiten scholen

Naast Arlanta hebben ook de koepels die vallen onder de stichting ROOBOL met dertien basisscholen in Noord- en Oost-Fryslân (Holwerd, Buitenpost, Boelenslaan, Harkema, Kootstertille, Dokkum, Damwâld, Feanwâlden, De Westereen, Kollum, Surhuisterveen en Twijzelerheide), de stichting Noventa met elf basisscholen (Surhuisterveen, Gerkesklooster, Buitenpost, Kootstertille, Twijzel, Twijzelerheide, Drogeham, Harkema, Surhuizum en Augustinusga) en PCBO Dantumadiel (Broeksterwâld, De Westereen, Feanwâlden, Wâlterswâld, Rinsumageast en Damwâld) zijn tot 30 maart dicht.
20:40

"Allerhoogste alarmfase" bij horeca

De coronacrisis heeft verregaande gevolgen voor Friese horecabedrijven. Het regent afzeggingen bij restaurants in de provincie. Dat zegt Corné van de Erve, voorzitter van de Friese afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland. "Het is dramatisch, ik kan niet anders zeggen."
Volgens Van de Erve zijn de problemen heel groot. "Allerhoogste alarmfase. Alle bellen zijn gaan rinkelen. Het is dramatisch, ik kan niet anders zeggen. Ik krijg van een heleboel horeca-ondernemers door dat er 80, 90 procent minder omzet is en alleen maar annuleringen."
20:15

Nordwin College ook dicht

Het Nordwin College met locaties in Buitenpost, Leeuwarden, Sneek en Heerenveen gaan drie dagen dicht, van 16 tot en met 18 maart. De locaties zelf blijven wel open en de schoolexamens gaan ook door, maar er wordt geen les meer gegeven.
19:39

Schoolkoepel Arlanta vanaf maandag gesloten

Christelijke schoolkoepel Arlanta sluit vanaf maandag de deuren van alle scholen. Het is een voorzorgsmaatregel in verband met het coronavirus.
De koepel heeft 22 basisscholen in gemeente Noardeast-Fryslân.
18:30

Overzicht: Tiende coronabesmetting in Fryslân

Onno Live GGD
17:51

Haven van Harlingen deels afgesloten

De Nieuwe Willemskade in Harlingen is deels afgesloten. Rond het Duitse tallship Alexander von Humboldt II zijn hekken geplaatst.
Dat is gedaan op verzoek van de eigenaren te beschermen tegen het coronavirus.
17:35

Tiende besmetting in Fryslân

Een tiende persoon is positief getest op het coronavirus in Fryslân. Volgens de GGD gaat het om een vrouw uit Smallingerland van in de twintig. Ze zit met haar vader, moeder, broer en zus in thuisisolatie. De vrouw is studente en heeft stage gelopen in het UMCG.
De GGD zegt ook dat een volledig beeld niet te geven is, omdat niet iedereen meer getest wordt.
Margreet de Graaf van de GGD over nieuwe besmetting en de situatie rond de tests
17:29

Epke had wel wat risico voor Spelen overgehad

De rekstokfinale yn Baku, Azerbeidzjan, die dit weekend op het programma stond, gaat niet door. Epke Zonderland, die zich had geplaatst voor de finale, had achteraf de finale wel willen turnen. "Als ik me hierdoor had kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen, dan had ik er wel wat risico voor overgehad."
Wat Zonderland betreft had de finale wel doorgang kunnen vinden. "Ik en de andere turners zaten al even in Baku. En het aantal toeschouwers bij deze wedstrijden is ook niet groot. Maar ik begrijp het wel, want vanuit de overheid wordt alles afgezet.
17:21

Medewerkers Friese Poort willen helpen in de zorg

Medewerkers van schoolgemeenschap ROC Friese Poort zijn bereid om te helpen in de zorg. De school is vooralsnog gesloten, dus zitten de medewerkers thuis.
"Wij hebben ongeveer 100 docenten die gediplomeerd zijn om te werken in de zorg", aldus Alice Muller, lid College van Bestuur van ROC Friese Poort. "Een groep van deze medewerkers heeft inmiddels aangegeven dat zij wel aan de slag willen in de zorg mocht dit nodig zijn. ROC Friese Poort wil op deze wijze graag de zorgsector helpen, maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor de kinderopvang."
Alice Muller van ROC Friese Poort
17:10

Basketbalcompetitie uitgesteld tot 2 mei

De Dutch Basketbal League wordt ieder geval tot 2 mei uitgesteld. Als de overheidsmaatregelen op 1 april nog niet versoepeld zijn, wordt de competitie verder uitgesteld. Mocht dat op 1 mei nog niet gebeurd zijn wordt de competitie helemaal geschrapt. De finale van de Basketball Cup, waarin Aris het op zou nemen tegen Donar stond, voor 29 maart gepland. Er wordt naar een nieuwe datum gezocht.
Ramses Braakman, voorzitter van de DBL: "Gezien de complexiteit van deze situatie, vanwege een aantal buitenlandse spelers dat inmiddels naar hun thuisland is vertrokken en de enorme consequenties voor de financiële huishouding van de DBL-clubs, ben ik er trots op dat we als league eensgezind en slagvaardig tot bovenstaande besluiten zijn gekomen."
17:05

Band treedt op via livestream

Friese coverband Prime Suspect geeft zaterdagavond een speciaal optreden via een livestream. De band wil daarmee een positief geluid brengen in een tijd dat veel evenementen afgelast worden.
Het concert is zaterdagavond vanaf 20:30 uur te zien op de Facebookpagina van de band.
16:44

Restaurants gaan dicht

Restaurant Proefverlof en Café de Bak houden tot 31 maart de deuren gesloten. De eigenaren willen het personeel beschermen en veel mensen hadden hun reservering al geannuleerd.
Ook Wokpaleis E10 is vanaf maandag dicht. Het is nog niet duidelijk wanneer de deuren weer geopend worden, maar het restaurant neemt tot en met 31 maart geen reserveringen meer aan.
16:39

Reizen Corendon gaan niet door

Alle reizen van reisorganisatie Corendon vanaf zondag tot en met 31 maart worden geannuleerd. Dat is in verband met de maatregelen die overal op de wereld genomen worden vanwege het coronavirus. "Door deze onvermijdbare en buitengewone omstandigheden vindt Corendon het niet langer verantwoord om vakanties door te laten gaan", zegt de organisatie.
16:33

Coronapatiënt Pytrik Hiemstra: "Ik voel me goed"

Het is dag vijf van zijn thuisisolatie, maar het gaat goed met Leeuwarder Pytrik Hiemstra. Woensdagavond is bij hem het coronavirus vastgesteld.
Het was even zeer chaotisch toen bleek dat hij het coronavirus had. Hij heeft een lijst gemaakt voor de GGD, maar heeft ook zelf mensen benaderd. Hiemstra: "Ik denk dat ik zo'n tweeduizend berichten gekregen heb met vragen over wat mensen nou moesten doen."
15:35

Olympische zwemmers naar Drachten

De Nederlandse Olympische zwemmers gaan in verband met het coronavirus komende tijd in zwembad De Welle in Drachten trainen. "In Drachten hebben we de gehele leef- en trainingssituatie onder controle. Zo kunnen we de trainingen toch doorzetten. Daarnaast hopen we uiteraard dat de situatie in Nederland zich binnen afzienbare tijd zal stabiliseren", zei technisch directeur van de KNZB André Cats.
Evert-Jan Siderius, directeur fan Sportbedrijf Drachten: "Omdat Zwemcentrum De Welle vanaf afgelopen donderdagavond voor publiek volledig gesloten is, zijn we in staat om de topzwemmers van Nederland een afgesloten en veilige trainingsaccommodatie aan te bieden. Door korte lijnen met de KNZB en het CTO hebben we snel kunnen schakelen."
15:34

Nog maar één bezoeker per bezoekuur per patiënt bij MCL

Het MCL beperkt het aantal mensen dat op ziekenbezoek mag komen in het ziekenhuis. Dat zegt woordvoerder Gerard Akkerman. "Als er bezoekers willen komen bij mensen die ziek zijn, mag er maximaal één persoon per bezoekuur per patiënt langskomen. We willen zo weinig mogelijk mensen in het ziekenhuis die daar niet direct hoeven te zijn."
De maatregel is belangrijk voor het ziekenhuis, om zo de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. "Dat is ook om ons eigen personeel te beschermen, zodat we zo goed mogelijk door kunnen draaien en er kunnen zijn voor de mensen die ziek zijn en ons nodig hebben."
15:20

Cambuur traint door

Door het afzeggen van al het competitievoetbal speelt Cambuur op zijn vroegst in april pas weer een wedstrijd. Een apart gevoel, zegt trainer Henk de Jong. "Als trainer en spelers sta je onder een bepaalde druk, en ineens viel dat weg. Dat voelde raar en dat doet het nog. Ik ben nu wat in de tuin bezig, dat heb ik nog nooit gedaan."
"We hebben de groep bij elkaar gehad en gaan er vanuit dat we in april weer moeten spelen", zei De Jong. "We hebben gisteren getraind en ik heb uitgelegd dat we op de goede weg zijn en dat we een fantastische selectie hebben die hier mee om kan gaan en dat wij een programma maken en ons daaraan vasthouden. Meer kunnen we niet doen."
Verslaggever Geert van Tuinen bij Cambuur-trainer Henk de Jong
14:55

Zzp'ers worden hard geraakt door corona

Zanger Piter Wilkens is zzp'er en zag zijn inkomsten deze week als sneeuw voor de zon verdwijnen. "Alles wordt afgezegd. De vaste lasten gaan door en er zijn geen inkomsten, als dat maar lang genoeg duurt is het op een bepaald moment gebeurd."
"We hebben net de financiële crisis achter de rug, in onze sector merk je dat als eerste en kan je als laatste weer wat meedoen," legt Wilkens uit. "Ik leef van de muziek en dat is fantastisch, maar het is geen vetpot."
Piter Wilkens over de gevolgen van het coronavirus voor zzp'ers
14:15

Oud-Heerenveenspeler Thorsby heeft corona

Oud-Heerenveenspeler Morten Thorsby heeft het coronavirus opgelopen. De Noor speelt bij Sampdoroia in het Noord-Italiaanse Genua. Thorsby is een van de vijf spelers die corona heeft. Hij heeft het waarschijnlijk gekregen van Manolo Gabbiadini, die ook bij Sampdoria voetbalt.
De spelers en de teamarts die het ook hebben zitten in quarantaine. De 23-jarige Thorbsy laat op Twitter en Instagram weten dat het goed met hem gaat: "Ik heb alleen lichte symptomen. Denk om elkaar en luisteren naar de autoriteiten." Thorsby speelde van 2014 tot 2019 voor Heerenveen en ging deze zomer naar Sampdoria.
13:53

Scholen Fricolore open

De scholen voor voortgezet onderwijs van christelijke onderwijskoepel Fricolore zijn maandag gewoon open. Dat zegt Hans Wildeboer van het college van bestuur. Grote scholen als het Bogerman College in Sneek, Bornego in Heerenveen, Liudger in Drachten en Lauwers in Buitenpost, zijn allemaal onderdeel van Fricolore. Lees het volledige bericht hier.
13:04

Coronahulpgroep op Facebook

Op Facebook heeft Doeta Aartsma uit Leeuwarden een groep gemaakt voor Friezen die hulp nodig hebben: Coronahulp Friesland. De groep is bedoeld voor wie bijvoorbeeld niet naar buiten mag en toch boodschappen nodig heeft of de hond moet uitlaten. Mensen kunnen een hulpvraag plaatsen of reageren op een aanbod.
12:05

Tal Friese coronagevallen blijft gelijk

Er zijn geen nieuwe gevallen van coronapatiënten vastgesteld in Fryslân. Dat heeft GGD Fryslân bekend gemaakt. In totaal ligt het aantal Friezen dat het coronavirus heeft nog altijd op negen.
11:14

Nepnieuws over Piet Paulusma

Piet Paulusma heeft te maken met nepnieuws. Op Instagram werd geschreven dat de weerman ziek zou zijn, maar dat is volgens Piet zelf absoluut niet waar.
10:06

Rustig op de weg

09:00

Elfstedenwandeltocht ook geschrapt

In Fryslân zijn er de komende weken heel wat evenementen die niet doorgaan. Opvallend is dat ook de elfstedenwandeltocht is geschrapt. Die zou van 19 tot en met 23 mei gehouden worden. Volgens de organisaties is het risico aanwezig dat het coronavirus ook dan nog volop in Nederland aanwezig is. Een groot deel van de deelnemers van de wandeltocht valt in de risicogroep en daarom gaat het evenement niet door.
Voorzitter Tom Yntema van de organisatie van de elfstedenwandeltocht
08:45

School in Gauw dicht

Miensskipsskoalle de Legeaën, met locaties in Gauw en Sibrandabuorren, blijft eerst dicht vanwege een link met een mogelijke besmetting van het coronavirus. Dat heeft de school in de gemeente Súdwest-Fryslân vrijdag in overleg besloten. De schoonzoon van de directeur van de basisschool is in een risicogebied geweest en werd deze week ziek. De man is getest op corona en preventief in quarantaine gezet. De uitslag van de test wordt dit weekend bekend. Zowel de twee basisschoollocaties als de bijbehorende kinderopvang zijn dicht. Er wordt overlegd met de GGD over verdere stappen.
08:40

Al het nieuws over corona in Fryslân

Goedemorgen, ook deze zaterdag houden we jullie weer op de hoogte over het coronavirus in Fryslân. Volg dit liveblog om alles te weten te komen over het laatste coronanieuws.