Twee nieuwe coronabesmettingen; werknemer ziekenhuis Tjongerschans positief getest

Er zijn vrijdag twee nieuwe coronabesmettingen vastgesteld in Fryslân. Dat heet de GGD Fryslân aan het einde van ochtend bekend gemaakt. Een inwoner uit Drachten en Joure zijn allebeide positief getest op het coronavirus. Daarmee komt het aantal besmette patiënten in Fryslân nu op negen.
© Shutterstock
De inwoner uit Joure werkt in ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen. Hij verblijft met zijn vrouw en kinderen in thuisisolatie. GGD Fryslân heeft inmiddels een contactonderzoek opgezet, in samenwerking met Tjongerschans. De medewerkers van het ziekenhuis die contact hebben gehad met hun positief geteste collega zijn op de hoogte.
Het ziekenhuis houdt ze volgens de landelijke richtlijnen in de gaten. Als ze klachten hebben, mogen ze niet op het werk komen. Het ziekenhuis blijft open en alle zorg gaat gewoon door.

Partner van eerdere patiënt

De tweede nieuwe coronapatiënt is een vrouw uit Drachten. Het gaat om de partner van de man bij wie eerder deze week het coronavirus is vastgesteld. Ze verblijft in thuisisolatie. GGD Fryslân heeft ook voor haar een contactonderzoek opgezet. Daarmee wordt in kaart gebracht met wie ze contact heeft gehad de afgelopen tijd.
Donderdag stond het aantal besmettingen nog op zeven. De zevende patiënt was een man uit Balk, die nu in het Antonius ziekenhuis in Sneek ligt. Eerder op donderdag werd al bekend dat er patiënten in Leeuwarden, Terkaple en Sneek zijn.

Nieuwe maatregels

Het kabinet kondigde donderdag nieuwe maatregels aan. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg maakte deze maatregels bekend, die gelden tot en met 31 maart: