Corona houdt ook Cambuur bezig: "Wennen voor mij, want ik zit altijd aan iedereen"

De huidige stand van zaken is dat er vrijdagavond gevoetbald wordt in Cambuur Stadion. De Leeuwarders krijgen bezoek van het Brabantse NAC Breda. Toch zou de wedstrijd nog afgezegd kunnen worden, als de veiligheidsregio Fryslân besluit dat het niet verantwoord is om zoveel mensen bij elkaar te laten komen. Het houdt de Cambuurspelers en staf ook in zijn greep.
Henk de Jong moet er zelf ook om denken:
Trainer Henk de Jong
De vraag of het doorgaat speelt ook bij trainer Henk de Jong. Al heeft hij daar geen goed antwoord op. "Ik weet het niet, ik ben geen dokter. Ik had wel verwacht dat we zouden spelen tegen NAC, maar ik weet niet hoeveel volk er meekomt. Het is nu ook al in Leeuwarden, Drachten, overal. Andere landen zeggen dat we gek zijn hier, maar ik zou het niet weten", zegt De Jong over het coronavirus.
Zelf moet hij er ook om denken. En dat doet de Drachtster dan ook. "Ik begin er steeds meer rekening mee te houden. Het is even wennen voor mij, want ik zit altijd aan iedereen omdat ik zo ben. Maar je moet even afstand houden, even niet voor groepen praten en in gelegenheden komen met veel mensen."
© Orange Pictures

Geen punten verspelen

Toch kijkt De Jong ook gewoon vooruit op de wedstrijd van vrijdag. Omdat die, zoals het nu staat, doorgaat. "Het coronavirus mag onze wedstrijd niet bepalen, ook al is dat heel raar, want de hele wereld staat op zijn kop. Maar we moeten gewoon voetballen. Je mag geen punten verspelen, omdat je met de kop er niet bij bent."
Zijn spelersgroep staat er goed voor. De al langer geblesseerde Jordy van Deelen, Mitchel Paulissen, Issa Kallon en Giovanni Korte zijn er niet bij. "De selectie is top, hartstikke goed. De vaste jongens missen. Voor de rest staat het er heel goed op."
De Jong weet nog niet of er wijzigingen worden doorgevoerd in zijn opstelling.
Sonny Stevens hoopt dat de wedstrijd vrijdag doorgaat:
Keeper Sonny Stevens
Doelman Sonny Stevens hoopt dat de wedstrijd vrijdag gewoon doorgaat. Donderdagochtend is de selectie bijgepraat door directeur Ard de Graaf over hoe het ervoor staat, vertelt Stevens. "Ard heeft vanochtend een zegje gedaan over hoe alles ervoor staat, dat is duidelijk. Ik wil graag voetballen, dus ik vind het prima dat het doorgaat."

Knop omzetten niet moeilijk

Is het dan wel verantwoord dat NAC met honderden supporters naar Leeuwarden komt? Dat vraag Stevens zich ook af: "Het enige dat ik krom vind: Jong PSV wordt afgelast, terwijl daar 200 man zitten. Hier komen dan wel 400 Brabanders heen. Maar mijn mening is daar niet heel relevant in, volgens mij." Zoals het nu staat komt Cambuur vrijdag gewoon in actie. "We hebben een normale week gedraaid naar de wedstrijd toe, dus de knop omzetten is niet heel moeilijk."