'Friese muziekfestivals moeten veel meer vrouwelijke muzikanten programmeren'

Friese muziekfestivals moeten veel meer vrouwelijke muzikanten programmeren. Dat zei muziekjournalist Bente Hout woensdagavond bij IepenUp Live, dat aandacht had voor De Friese Lente, een nieuw muziekinitiatief van Friesland Pop. "Ik word niet goed als dan gezegd wordt dat bij het programmeren vooral gelet wordt op de kwaliteit van het aanbod en minder op het feit of het om mannelijk of vrouwelijk talent gaat. Alsof vrouwen geen kwaliteit kunnen leveren", zo zei Hout. Op dit moment bestaat van alle optredens maar 10 procent uit vrouwelijke acts.
Kijk hieronder naar een fragment uit IepenUp Live:
Te min froulike muzikanten op Fryske festivals
Popjournaliste Marije Heida had daarbij nog een advies voor de festival-organisaties in Fryslân. "En let bij het programmeren alsjeblieft op het talent uit Friesland zelf. Ik zie veel te vaak dat de voorkeur wordt gegeven aan namen van buiten onze grenzen. En dat is niet terecht, want we hebben hier talent genoeg. Maar dat moet wel een kans krijgen om zichzelf te presenteren. Support your locals", was daarop haar oproep.
Presentator Eric Ennema vroeg zangeres Esther de Jong of vrouwelijke muzikanten zich mogelijk zelf ook wat te bescheiden opstellen. De Jong, die net een contract heeft getekend bij een landelijke muziekuitgeverij, kon haar wel in die woorden vinden. "Misschien moet ik ook wel meer gebruik maken van mijn vrouwelijke charme", zei De Jong, die wel benadrukte dat ze daarbij altijd zichzelf wil blijven.
Besjoch hjir de folsleine útstjoering fan IepenUP Live:
In elk geval moeten vrouwelijke artiesten zich beter verkopen op social media. Want mannen doen dat beter, zo was de ervaring van Bente Heida. "Ik moet daar zelf ook nog wat aan wennen. Laatst wist ik even niets te melden en wenste iedereen daarom maar een fijn weekend. Ongelooflijk hoeveel 'likes' ik daarop kreeg. Het werkt dus wel."

Friese Lente

Friese Lente, is na het schrappen van het eerdere Freeze-festival, een nieuw initiatief van Friesland Pop. In samenwerking met Popfabryk en verschillende opleidingen in de popsector, worden de komende dagen overal in Fryslân verschillende muzikale evenementen opgezet.
IepenUp Live heeft volgende week aandacht voor het coronavirus. De oorzaak en gevolgen, en de risico's van alle media-aandacht voor het virus.
IepenUP Live wordt iedere woensdag uitgezonden uit Neushoorn in Leeuwarden. Belangstellenden zijn welkom vanaf 19:30 uur. De toegang is gratis. De uitzending is vanaf 20.00 uur te volgen via de livestream op de Facebookpagina's van IepenUP en Omrop Fryslân, Omropfryslan.nl en Omrop-app.