Friese onderzoeker werkt aan vaccin tegen coronavirus

Het vaccin voor het coronavirus is wat dokters graag zouden willen hebben en daar wordt momenteel ook druk aan gewerkt. De Friese onderzoeker Gorben Pijlman van Terwispel is daar ook mee bezig. Met zijn collega's in Wageningen houdt hij zich vooral bezig met één bepaald eitwit.
© Omrop Fryslân
"Afgelopen week hebben we gehoord dat we geld krijgen uit de Europese Commissie om Corona te bestrijden", vertelt Gorben Pijlman. Met een consortium wordt een team opgezet om tot een vaccin te komen. "
"Natuurlijk is de snelheid daarbij belangrijk. We hebben het liever morgen dan over een paar maanden, maar het is ook belangrijk dat het vaccin werkt, dus het moet zorgvuldig. Het is realistischer dat het er over een jaar is. We zijn niet de enige, er zijn veel initiatieven die parallel lopen om te kijken wie het beste product kan leveren."
"Voor deze uitbraak is dat nog niet klaar, maar bij eventuele nieuwe gevallen, zoals dat met een griep komt, zou het mooi zijn als er een vaccin is om bijvoorbeeld ouderen te vaccineren. Dat vaccin werkt preventief en geeft bescherming."
Gorben Pijlman