Nij Smellinghe monitort 11 medewerkers na contact met besmette patiënt

Dinsdagochtend werd bekend dat een 78-jarige man van Drachten het coronavirus heeft. Hij is opgenomen geweest in ziekenhuis Nij Smellinghe. Maar wat betekent dat voor het ziekenhuis? En zal de GGD extra maatregelen nemen in Fryslân om verdere verspreiding te voorkomen?
Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Margreet de Graaf van de GGD Fryslân
De man is op familiebezoek geweest in Noord-Brabant. Terug in Fryslân kreeg hij ziekteverschijnselen. Na overleg met de huisarts is er toch in het ziekenhuis opgenomen. "Tijdens zijn opname is hij getest op influenza en corona. Dat zijn standaardtests", zegt Margreet de Graaf van GGD Fryslân. Daaruit bleek dat hij het coronavirus heeft. "Gelukkig is hij aan beterende hand. Dinsdag is hij weer naar huis gegaan, waar hij verblijft in thuisisolatie." De vrouw van de Drachtster wordt nu onderzocht op het virus.

Friezen moeten sociaal contact ook beperken

De Graaf roept Friezen nu ook op om de sociale contacten te beperken. Friezen die familie hebben in Brabant worden aangeraden hen niet op te zoeken.
Het contactonderzoek van alle bekende Friese coronabesmettingen loopt nog. "Daar heb ik nog geen informatie over. Ik verwacht dat het een dezer dagen duidelijk wordt als daar een positieve test uitkomt."
Verslaggever Auke Zeldenrust praat met Bert Kleinlugtenbeld van Nij Smellinghe
Bert Kleinlugtenbeld van Nij Smellinghe: "De man kwam maandagavond binnen op de Spoedeisende Hulp met een luchtweginfectie en koorts. Hij is met speciale voorzorgsmaatregelen verpleegd. Hij is onmiddellijk getest, maar dan duurt het nog even tot de uitslag er is."
Nadat de man ontslagen is uit het ziekenhuis, bleek dat zijn test positief was. "Toen is hij gebeld en werd hem opgedragen om thuis te blijven." De GGD heeft daarna de zorg voor de man op zich genomen.

Elf medewerkers in de gaten houden

Maar wat betekent het voor het ziekenhuis dat er een coronapatiënt binnen is geweest? "We zijn in het ziekenhuis grondig aan het onderzoeken of hier besmettingen plaats hebben gevonden", zegt Kleinlugtenbeld. "Je moet allerlei partijen inseinen, maar je moet in het ziekenhuis ook goed op zoek naar andere besmettingsgevallen."
Twee andere patiënten uit het ziekenhuis worden ook onderzocht op het virus. Elf medewerkers van het ziekenhuis worden intussen gemonitord. Hun temperatuur wordt elke dag twee keer gemeten. Mogelijk worden zij later nog getest.
Het ziekenhuis blijft vooralsnog gewoon open. "We zien geen risico's voor het ziekenhuisfunctioneren van Nij Smellinghe." Zorgpersoneel zou vanaf donderdag opgeroepen worden om thuis te blijven als zij ziek zijn, ook bij hele lichte klachten.
Margreet de Graaf van de GGD Fryslân