Inwoner van Drachten (78) positief getest op coronavirus

Bij een 78-jarige man uit Drachten is het coronavirus vastgesteld. Dat heeft de Veiligheidsregio woensdagochtend bekend gemaakt. De man was samen met zijn vrouw in Noord-Brabant op familiebezoek geweest. Na terugkomst in Fryslân kreeg de man ziekteverschijnselen.
Ynwenner fan Drachten (78) posityf test op coronafirus
Na overleg met zijn huisarts is de patiënt opgenomen in het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. Tijdens deze opname is de patiënt getest op het influenza- en het coronavirus. Uit deze testen is gebleken dat de patiënt het coronavirus, ook wel COVID-19, heeft.
Op dinsdag 10 maart is de patiënt, die aan de beterende hand was, naar huis gestuurd. Daar verblijft hij nu in thuisisolatie.
© Shutterstock
Contactonderzoek
GGD Fryslân monitort de patiënt en zijn vrouw en is begonnen aan het contactonderzoek. Daarmee wordt in kaart gebracht met wie deze patiënt contact heeft gehad. Contacten van de patiënt zullen door GGD Fryslân worden benaderd. Mochten deze personen klachten krijgen die passen bij het nieuwe coronavirus, dan krijgen zij gerichte adviezen.
Het RIVM en de GGD blijven alert op nieuwe gevallen en passen bij elke nieuwe patiënt het dan geldende protocol toe. Daarmee wordt de kans verkleind dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.

Nij Smellinghe gewoon open

Ziekenhuis Nij Smellinghe zegt gewoon open te zijn en alle afspraken gaan door. "Je kunt veilig ons ziekenhuis bezoeken. Je loopt geen verhoogd risico", schrijft het ziekenhuis.
Wat kun je doen om verspreiding van het virus te voorkomen?
Mensen die koorts en last van de luchtwegen hebben en die de afgelopen twee weken in een land of regio geweest zijn waar het coronavirus heerst, moeten telefonisch contact opnemen met de huisarts. Ook als ze de afgelopen twee weken contact hebben gehad met een besmette patiënt.
Voor meer informatie en antwoorden op vragen verwijst het RIVM naar hun website. Mensen kunnen ook contact opnemen met GGD Fryslân op 088 22 99 222.