MCL houdt hele afdeling vrij om explosie van coronagevallen op te vangen

Het Leeuwarder ziekenhuis MCL heeft een hele afdeling gereed, om eventuele coronapatiënten in isolatie op te vangen. Dat meldt een woordvoerder van het ziekenhuis. Maar die afdeling in gebruik nemen, vraagt heel wat van het personeel.
Sikehûs MCL yn Ljouwert © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Friese ziekenhuizen nemen maatregelen, om de uitbraak van het coronavirus de baas te kunnen. Zo zijn ze strenger dan gewoonlijk in het uitdelen van mondkapjes en andere beschermmiddelen. Patiënten die het virus onder de leden kunnen hebben, proberen ze buiten de deur te houden en isolatiekamers worden gereedgemaakt om patiënten op te vangen, die thuis niet in quarantaine kunnen.

Acht isolatiekamers

In het MCL zijn acht isolatiekamers. Als er meer patiënten komen, kunnen zij op een speciale afdeling terecht. Die staat nu nog leeg.
Op de afdeling staan vijftien bedden, en als het moet kunnen er nog vijftien bij, laat woordvoerder Gerard Akkerman van het MCL weten. "Dan staan er twee bedden op één kamer."

Niet in het restaurant

De afdeling wordt niet zomaar geopend, dat zou namelijk heel wat van het personeel vragen. "De mensen die op die afdeling werken, kunnen dan niet eten in het bedrijfsrestaurant, en ze moeten door een andere deur naar buiten toe."
In het MCL komt iedere dag een speciaal coronateam bij elkaar, om de actuele situatie te bespreken.