Jaar cel geëist tegen zitmaaier-oplichter

Tegen een 45-jarige inwoner van Warten, die van verschillende Friese bedrijven zitmaaiers kocht, maar nooit betaalde, is dinsdag een celstraf geëist. De officier van justitie noemde de Wartenaar 'een notoire oplichter'.
De rjochtseal yn Ljouwert © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Sinds mei vorig jaar kocht de man zitmaaiers bij bedrijven in Oosterwolde, Hardegarijp, Leeuwarden, Akkrum, Rotsterhaule, Sneek en Winsum. Hij betaalde alleen nooit.

Afgeperst

De verdachte zei dat hij werd afgeperst door een groep mannen, die zijn familie iets zouden aandoen als hij niet zou meewerken. Hij moest de maaiers aanschaffen en verkopen en de opbrengst bij de afpersers inleveren. De man gaf verschillende beschrijvingen van de afpersers. Eerst waren het Polen, later drie Nederlanders.
Drie mannen die eind september een soort incassoactie hebben gedaan bij de verdachte, moeten zich daar donderdag tegenover de rechter voor verantwoorden. De drie zouden de man voor een van de gedupeerde ondernemers hebben opgezocht en de vrouw van de verdachte hebben mishandeld. De gedupeerde bedrijven hebben schadevergoedingen van bijna 50.000 euro ingediend.
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.