Stichting Palliatieve Terminale Zorg viert jubileum én zoekt vrijwilligers

Waken over iemand die op sterven ligt: het is een zware, maar dankbare taak. De stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Noordoost-Fryslân (VPTZ) bestaat 25 jaar en daarom zetten ze hun 25 vrijwilligers in het zonnetje. En van die vrijwilligers kunnen ze nog wel een paar meer gebruiken. "Iedereen roept om vrijwilligers, wij zijn daarin niet anders", zegt voorzitter Greet Louissen.
Thússoarch © Shutterstock
Louissen is zelf ook vrijwilliger. Regelmatig zit ze naast iemand, die op zijn of haar sterfbed ligt. "Ik ga regelmatig nog ergens een nacht waken." Ze kwam op het idee in 2002, toen haar man stierf. "Ik had wel wat zorg en hulp kunnen gebruiken, maar die was er toen niet. Toen ik in 2013 met pensioen ging, dacht ik: ik ga eens op zoek naar die club, of ik iets voor ze kan betekenen."

Een nacht in de week

De vrijwilligers van VPTZ waken één nacht per week van 23.00 tot 7.00 uur. "Daarmee ontlasten we de families, zij kunnen dan slapen", vertelt Louissen. "Dat is onze ondersteuning. Is het heel erg met de patiënt, dan kun je altijd nog de dokterswacht of de thuiszorg bellen. Zij helpen dan verder, als het nodig is. Maar vaak ben je als vrijwilliger alleen in het huis waar degene gaat sterven."
Meestal is het bij iemand thuis, maar soms ook in een verzorgingshuis. "De mensen die daar 's nachts aan het werk zijn, hebben het zo druk. Ze rennen zich de benen uit het lijf. Dus vragen ze ons of we nog een vrijwilliger hebben, zodat diegene niet alleen hoeft te sterven", aldus Louissen.

Niet zomaar

Vrijwilligers worden niet zomaar bij een bed gezet. Iedereen krijgt voorafgaand een cursus. "Daarin komen alle elementen aan de orde. En daarin word je ook geconfronteerd met hoe je er zelf in zit. Zo'n hele nacht daar zitten, lukt je dat? Want soms is het pittig."
Dinsdag viert de stichting het jubileum en er zijn ook nog eens twee vrijwilligers bijgekomen. Die kunnen ze goed gebruiken, aldus Louissen. "Onze vrijwilligers worden oud en nemen soms afscheid. Dan kan de club wel weer wat verjongen."