UPDATE: Eerste kievitseieren gemeenten Smallingerland en Súdwest-Fryslân gevonden

De eerste kievitseieren van de gemeenten Smallingerland en Súdwest-Fryslân zijn gevonden. Auke Tuinstra uit Drachten vond het bij De Wilgen en Sjoerd van der Hem uit Jorwert bij Scharnegoutum.

Súdwest-Fryslân

Het eerste kievitsei van de gemeente Súdwest-Fryslân is maandagmiddag gevonden door Sjoerd van der Hem uit Jorwert. Hij vond het eitje vlakbij Scharnegoutum, zo meldt de Friese vogelwachtbond BFVW.
Van der Hem was op weg naar huis, toen hij besloot zijn auto te parkeren en het veld in te gaan om te zoeken. Niet veel later vond hij het nest met het ei. Met de vondst is het vrije veld van Súdwest-Fryslân gesloten.

Smallingerland

Net voor donker werd nog het eerste kievitsei van de gemeente Smallingerland gevonden. Auke Tuinstra uit Drachten vond bij De Wilgen een 'ientsje' in een maisland. Het is de derde keer dat Tuinstra het eerste ei van Smallingerland vindt.

Teller op zes gemeenten

Met de vondst in Smallingerland staat de teller voor maandag op zes gemeenten en acht eieren, meldt de BFVW. Het eerste kievitsei van 2020 werd afgelopen zondag gevonden door Michel van der Goot bij Oudega in de gemeente De Fryske Marren.