Restauratie Workumer torenklokken laat nog altijd op zich wachten

Het is al anderhalf jaar stil in Workum. De klokken van de toren in de stad doen het niet meer. De restauratie duurt inmiddels al meer dan een jaar en nog altijd is er geen klok te horen. En dat leidt tot frustratie bij de opdrachtgever. "Dit is zeer frustrerend. Bij een stad als Workum horen de stadsgeluiden van een klok."
Restauraasje Warkumer toerklokken
Rein Boersma van de Stichting tot behoud van monumenten legt uit wat er precies aan de hand is. "De klok deugt niet en ook het klokkenwerk moet gerepareerd worden. De man die dit zou doen, zit met z'n gezondheid en heeft het bovendien erg druk." En dus wacht de stichting al bijna anderhalf jaar op het moment dat de klokken weer geluid kunnen worden.
Boersma: "Deze man heeft ons toegezegd dat hij het klaar zou maken, maar dan komen er iedere keer weer zaken tussendoor. De constructie van de toren is klaar, maar het wachten is nog altijd op de klokken. We zitten deze man op de huid, vooral onze voorzitter heeft er een dagtaak aan. Maar we hebben geen alternatief, dat is het probleem."
© Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek
Er zijn ook plannen voor een derde klok in de toren. De derde klok zou in eerste instantie bij dezelfde klokkenmaker worden besteld, maar inmiddels heeft de Stichting tot behoud van monumenten om zich heen gekeken om een klok te bestellen bij een gieterij in Duitsland.
© Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek
Verslaggever Maaike van der Hoek neemt een kijkje bij de klokken in Workum