Vijftig vrijwilligers verbouwen Skûtsjemuseum in Earnewâld

Maar liefst vijftig vrijwilligers zijn druk bezig met de verbouwing van het Skûtsjemuseum in Earnewâld. Voor de aanbouw achter het museum zoeken de vrijwilligers oud en bijzonder materiaal. Dat past het beste bij het bestaande gebouw en maakt het weer één geheel, vindt voorzitter Harm de Vlas.
Ferbouwing Skûtsjemuseum yn Earnewâld
"Er komt een extra ruimte voor uitstallingen", legt Harm de Vlas uit als er gevraagd wordt naar de reden van de uitbouw van het Skûtsjemuseum. "Daaronder komt een nieuwe werkruimte voor vrijwilligers, er komt nog een theater en daar weer boven komt een bibliotheek. Hier komen verschillende ruimtes in en die moeten we straks nog invullen."
Het materiaal komt van verschillende plekken uit binnen- en buitenland. De dakpannen komen bijvoorbeeld uit Westergeest. Vrijwilligers zijn volop aan het zoeken op het internet om de mooiste materialen te vinden. "Wij hebben een vrijwilliger die erg goed kan 'sneupen'. Die heeft de stoeltjes voor het theater gevonden in een kerkje in Hongarije", vertelt De Vlas.
Verslaggever Johanna Brinkman praat met voorzitter Harm de Vlas
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
Er is een team van vijftig vrijwilligers druk bezig om te helpen met de verbouwing. Zij komen elke dinsdag bij elkaar om de evaluatie te bespreken. "Wij hebben een geweldige vrijwilligersclub", vindt één van de vrijwilligers.
Wiemer Hoekstra is de oudste vrijwilliger met maar liefst 90 jaar en steekt graag de handen uit de mouwen om mee te helpen. Hoekstra is geboren op een schip en elke dinsdag helpt hij met het klussen. "Als hij hier is op dinsdagochtend in zijn witte auto, dan komt de klep open, komt het doosje met gereedschap er uit en moeten we weer bezig", vertelt De Vlas. "Wiemer vindt het prachtig dat het allemaal verbouwd wordt."
De planning is dat de bouwvakkers die nu het eerste eind bouwen, over drie weken ongeveer klaar zijn. "Dan maken wij het met onze eigen mensen tot de herfst klaar. Komende winter wordt er één geheel van gemaakt. Dus de opening van het hele project ligt begin volgend jaar", vertelt De Vlas.
Johanna Brinkman is in het Skûtsjemuseum
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman