Germ Gerbrandy: "Drugscriminaliteit in Fryslân te lang niet serieus genomen"

"De drugscriminaliteit is Fryslân is te lang niet serieus genomen." Dat stelde Eerste Kamerlid en oud-burgemeester Germ Gerbrandy in het Nijsfoarum van Buro de Vries. "Wij hebben lang gedacht dat zoiets enkel problemen van Limburg of Brabant waren, of de Randstad. Maar het speelt hier ook. Wat we nu zien in Oosterwolde, eerder in Wânswert, is nog niet eens het topje van de ijsberg."
Germ Gerbrandy (OSF/FNP), Jaap Stalenburg (PvdA) en Aukje de Vries (VVD) © Omrop Fryslân, René Koster
PvdA-Statenlid Jaap Stalenburg is met name bang voor de impact die deze vorm van criminaliteit heeft op bestuurslieden. "Die komen steeds meer onder druk te staan. Je ziet elders al dat burgemeesters of wethouders al moeten onderduiken omdat ze hun leven niet veilig zijn."
Ook VVD-Tweede Kamerlid Aukje de Vries maakt zich zorgen. "Het wordt steeds meer, maar ook ernstiger. Ze schrikken er niet voor terug om een advocaat neer te schieten, dat hebben we ook gezien. Daarom zullen we nog meer moeten investeren om de zogenoemde 'ondermijning' tegen te gaan. Het lijkt nu wel alsof we er achteraan lopen, terwijl we voorop moeten lopen.
Een fragment uit het Nijsfoarum