SC Heerenveen-trainer Jansen: "Ik had een volgende stap willen maken"

SC Heerenveen verloor zaterdagavond in het Abe Lenstra Stadion van Ajax met 1-3. In de eerste helft was het Heerenveen dat beter speelde, maar het lukte de spelers niet om doelpunten te maken. In de tweede helft trok Ajax met drie goals achter elkaar de wedstrijd naar zich toe. Voor trainer Johnny Jansen is het een wedstrijd van 'mixed feelings.' Hij had zaterdag een nieuwe stap willen zetten met zijn elftal. Dat lukte niet, maar voor het publiek was het een mooie wedstrijd.
Hveen Ajax 1
"Ik baal gewoon enorm. Je moet weer een volgende stap gaan maken en als ik naar de eerste helft kijk, denk ik: dat doen we echt goed. Er zijn momenten dat het beter kan, daar ben je trainer voor, maar ik ben hartstikke tevreden. Maar in de tweede helft zijn er momenten dat je in moet grijpen, dan laat je goals liggen. Details worden steeds bepalender voor het winnen. En voor dit jonge elftal is dat de volgende stap, die ik wel had willen maken," zegt hoofdtrainer Johnny Jansen na de wedstrijd.

Eerste helft: 'Dit had gemoeten'

"In de eerste helft zaten er zeker meer mogelijkheden waar we meer uit hadden kunnen halen. Uiteindelijk heb je de eerste helft mogelijkheden gehad, en zelfs in de tweede helft heeft Joey nog een schot vanaf de '16 gehad die de keeper prima pakte. Ik denk dat we de eerste helft tot de 1-0 heel veel goed hebben gedaan. Dan is het balen dat je de wedstrijd binnen no-time uit handen geeft," geeft Jansen aan.
Na de eerste tegengoal was de wedstrijd voor Heerenveen weg. "Dat zat ook in de eerste helft, dat je zoveel energie geeft en je in de pauze denkt: dit had gemoeten. Dan krijg je een tegengoal en dan komt de teleurstelling: dit kan niet, dit klopt niet. Dan knapt er even iets en is het weg. Ejuke is een meerwaarde, een parel voor Heerenveen, maar hij moet 'm er wel inschieten."
Hveen Ajax 2

Complimenten voor keeper Onana

Middenvelder Joey Veerman heeft een wrang gevoel aan de wedstrijd overgehouden. "Ik had zelf het gevoel dat we de controle hadden, maar Ajax had de bal. Wij waren veel aan het lopen. In dit soort wedstrijden moet je de kansen die je krijgt afmaken. Daarom hou je aan deze avond een naar gevoel over. We moeten ze erin schieten. Je houdt het op zich goed dicht, maar in no-time krijg je drie goals tegen. We kunnen goed counteren, dat nemen we mee naar Willem II."
"We moeten gewoon 1-0 voor komen," zegt Veerman. Hij kijkt terug op een kans van Alen Halilovic die mislukte. "Alen kan daar ook niets aan doen, het gebeurt iedereen een keer in z'n carrière dat je zo'n kans mist. En ik moet zeggen dat ik bij mijn eigen schot al aan het juichen was, maar Andre Onana pakte hem wel aardig. Hij is echt niet normaal. Bizar. Hij kan heel goed keepen. Compliment aan hem."
Hveen Ajax 3
Rodney Kongolo: "Als je op voorsprong komt, wordt het een heel andere wedstrijd. Nu blijft het 0-0 eerst en Ajax is een goed team dat kansen creëert en kan scoren. In de eerste helft hadden wij minimaal één of twee keer kunnen scoren. Dat doen we niet."
En dan gaat het in zo'n zes minuten van 0-0 naar 0-3. "We hadden moeten hergroeperen en de rust moeten bewaren. Dan krijg je die doelpunten om de oren. We moeten bij de les blijven en dan hebben we niet gedaan. Het is jammer, er was meer uit deze wedstrijd te halen," zegt middenvelder Kongolo.

"Klik met het publiek"

Feit was wel dat SC Heerenveen in de eerste helft voor een uitverkocht stadion een prima wedstrijd speelde. "Het positieve is dat dat de discipline en samenwerking in de eerste helft echt top was. En we hebben de klik met het publiek. In de eerste helft geniet het publiek van een goed Heerenveen, de tweede helft minder, maar het publiek blijft er achter staan omdat ze een ploeg zien die knokt. Dat hebben we dit jaar toch voor elkaar gekregen," meent trainer Jansen.
Veerman ziet er wat minder tevreden op terug. "Achteraf hebben de supporters er ook niet veel aan, want je blijft met lege handen achter."