Vijf zwakke minuten nekken sterk Heerenveen tegen Ajax

Sportclub Heerenveen heeft zaterdagavond in het eigen Abe Lenstra Stadion verloren van Ajax. De Amsterdammers wonnen met 3-1, en dat terwijl Heerenveen in de eerste helft beter was. Drie zeer snelle doelpunten van Ajax na rust zorgden echter voor een te grote achterstand.
© Orange Pictures
Heerenveen speelde voor het eerst met de nieuwe hoofdsponsor Ausnutria op het tenue.
De eerste grote kans van de wedstrijd was voor de Friezen. Juliën Timber haalde Alen Halilovic na een kwartier onderuit en kreeg daarvoor geel. De vrije trap van Hicham Faik ging maar net naast het doel.

Kansen, maar geen doelpunten

Een paar minuten later was ook Chidera Ejuke dichtbij een goal. De Nigeriaans dribbelaar stuurde Daley Blind op prachtige wijze het bos in en ging daarna ook Nico Tagliafico voorbij, maar zijn schot werd gered door André Onana. Even later kreeg ook Ajax een kans, maar Bednarek bracht redding op een vrije trap van Quincy Promes.
De doelman moest zich een paar minuten later weer laten zien na een hard schot van Dusan Tadic, en een kopbal van Traoré. Meteen daarna schoot Ejuke aan de andere kant van het veld op de voeten van Onana.
Ejuke had het op de heupen en gaf net voor rust ook een goede voorzet op Alen Halilovic. De Kroaat kreeg de bal zo'n beetje op de doellijn, maar schoot tegen zijn eigen voet aan en miste. Heerenveen ging ondanks veel kansen dus met 0-0 de rust in.
© Orange Pictures
De tweede helft begon waar het voor rust eindigde: balbezit voor Ajax, maar kansen voor Heerenveen. Joey Veerman was heel dichtbij een doelpunt met een hard schot, maar Onana kon redding brengen.

Snelle doelpunten

Aan de andere kant was het in twee minuten tijd zomaar 0-2. Tadic kreeg de bal voor de voeten en schoot over keeper Bednarek heen. Meteen daarna schoot Tadic opnieuw raak. En nog geen vijf minuten na de openingsgoal was het ook al 0-3. Quincy Promes kreeg de bal na een misser van Traoré en schoot hard achter Bednarek.
De Friezen konden toch nog wat terugdoen. Veerman stuurde Mitchell van Bergen weg met een lange bal en hij scoorde met een hard schot: 1-3. De achterstand was echter te groot om het nog spannend te maken.
In de 85e minuut kwam oud-Heerenveenspeler Klaas-Jan Huntelaar nog in de ploeg bij Ajax. In de blessuretijd dacht Tagliafico de 1-4 te maken, maar hij stond buitenspel, dus bleef het bij 1-3.
SC Heerenveen - Ajax 1-3 (0-0) 57. Tadic 0-1; 60. Tadic 0-2; 63. Promes 0-3, 67. Van Bergen 1-3.
Opstelling SC Heerenveen: Bednarek; Van Rhijn, Dresevic, Botman, Floranus; Veerman, Faik (72/Hajal), Kongolo; Halilovic (72/Odgaard), Ejuke, Van Bergen.