Veertien Friese medailles op beroepenkampioenschap 'Skills The Finals'

Maar liefst dertien studenten hebben vrijdagavond een prijs in de wacht gesleept op 'Skills The Finals', het Nederlands kampioenschap beroepen voor mbo- en vmbo-studenten. Zij toonden de afgelopen drie dagen hun talenten aan tal van juryleden. Dit gebeurde allemaal op de vloer van het WTC Expo in Leeuwarden.
Fryske studinten MBU 13 medailles
Skills The Finals wordt georganiseerd door WorldSkills Netherlands, in samenwerking met mbo-scholen. Hun doel is om het vmbo en het mbo positief onder de aandacht te brengen. Het evenement werd dit jaar voor het eerst gehouden in Fryslân. Er waren finales in meer dan 50 specialismen. De meeste werden gehouden in het WTC. Sommige vonden echter plaats op andere locaties in de provincie, omdat de uitvoer daarvan, bijvoorbeeld het frezen, niet mogelijk was in het WTC.
De deelnemers kwamen uit alle hoeken van het land naar Leeuwarden. In de afgelopen week kwamen er zo'n 12.500 bezoekers langs. Daaromheen waren er ook tal van bedrijven aanwezig om leerlingen te interesseren voor beroepen.

Prijsuitreiking

Vrijdagavond was de prijsuitreiking van de grootste versie van Skills The Finals ooit. Zo'n 2.400 bezoekers waren getuige van de prijsuitreikingen. In de bomvolle en uitverkochte zaal maakten presentators Tim Douwsma en Siham Raijoul de winnaars bekend. Maar liefst 49 vakkampioenen in 53 beroepen werden gehuldigd. Veertien Friezen vielen daarbij in de prijzen.

Frysk sukses op Skills The Finals

Plaats Naam Categorie
1 Ynola Lommertse Kapper
1 Wessel de Haan CNC Frezer
1 Grietje Jager Bedrijfsadministrateur
1 Thomas Kelderman Beveiliger
1 Lysanne Deinum Tandartsassistent
1 Marit Fennema Maatschappelijke zorg
1 Noa Vrieswijk Juridisch administratief medewerker
1 Ayse Güler en Wendy Nauta Handhaver Toezicht en Veiligheid
2 Ruben van Zanten Kok
2 Melanie de Jong Doktersassistent
2 Daniel Silvius ICT-beheerder
2 Jort Wassenaar Lasser MIG/MAG
3 Nynke Heijenga Boulangier
3 Hendrik Tol Lasser TIG
Twee van hen mogen van 16 tot en met 20 september meedoen aan de EuroSkills, de Europese kampioenschappen voor beroepen, in het Oostenrijkse Graz: Wessel de Haan won goud in de categorie CNC Frezen en Ynola Lommertse pakte het goud als kapster. Zij gaan de strijd aan met in totaal 1.600 jonge vakmensen uit heel Europa.
Eerder interviewden wij kok Ruben van Zanten en installateur Brian Fox, die beiden meededen aan Skills The Finals.