Canadese sprinter logeert bij Friezen: "Op de fiets voor 'stroepwaffels', heerlijk!"

De schaatsers op de lange baan rijden dit weekend de wereldbekerfinale op Thialf. Dat de Canadezen daar ook bij zijn, is eigenlijk best bijzonder. De Canadese bond vindt namelijk alleen de Olympische Spelen en het wereldkampioenschap afstanden belangrijk. Als die toernooien geweest zijn, zien zij het seizoen als afgelopen. En daarom zijn er deze week door heel Fryslân verschillende Canadese schaatsers aan het logeren.
© Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân
De Canadese bondscoach, Geert Kuiper, laat weten dat er twee schaatsers op eigen kosten in een hotel zitten, drie hebben op internet een appartement gehuurd, er zitten een paar bij gastgezinnen en dan zijn er ook nog twee in een stacaravan in het Nannewiid.
Een van de schaatsers die bij zo'n gastgezin zit, is de sprinter Alex Boisvert-Lacrois. Hij wil heel graag meedoen dit weekend, en is daarom naar Heerenveen afgereisd. "Alleen de beste twaalf van het hele jaar worden uitgenodigd voor de wereldbekerfinale. Dit is dus echt een wedstrijd met de besten van de wereld, dat vind ik als sportman natuurlijk heel mooi. Bovendien sta ik nu tiende in het klassement, en als ik in de top tien kan blijven, pak ik ook nog wat prijzengeld mee."
Alex Boisvert-Lacroix over zijn wereldbekerweekend
Om mee te doen had Boisvert-Lacroix dus wel een slaapplaats nodig. Na een oproep op social media voor een bed in Heerenveen kreeg hij binnen tien minuten meerdere reacties. Uiteindelijk is hij beland bij Karsten van Zeijl. Die organiseert volgende week de sprintwedstrijden om De Zilveren Bal in de Elfstedenhal in Leeuwarden, en in ruil voor deelneming daaraan mocht Alex wel bij hem in huis komen.
"Ik vind het mooi om te zien hoe Canadezen de sport beleven. Hij heeft van mij een sleutel gekregen, hij kan doen wat hij wil. En hij kan goed eten koken, vooral de maple syrup doet het hier goed." Bij het noemen van de maple syrup moet de Canadese sprinter lachen. "Zo kan ik hen kennis laten maken met de Canadese keuken. Ik wil graag een stukje van mijn thuis laten zien en proeven als dank."
Karsten van Zeijl nam Boisvert-Lacroix in huis
Van Zeijl heeft, via een vriend, een fiets geregeld voor Boisvert-Lacroix. Daarmee gaat hij regelmatig een blokje om door Heerenveen. "Ik vind het hier heel mooi. Ik houd van Nederland. Lekker bij de gracht langs fietsen. En ik ga natuurlijk altijd bij de supermarkt naar binnen voor stroepwaffels, die vind ik heerlijk."
© Alex Boisvert-Lacroix
Om zijn woonplaats terug te betalen doet de Canadese sprinter volgende week woensdag dus mee aan de strijd om De Zilveren Bal. "Ik ben echt een sprinter, dus honderd meter is wel wat voor mij. Toch zal het moeilijk worden, want ik vind de Japanner Murakami en de Rus Moesjtakov heel sterk. Maar misschien kan ik verrassen."
Van Zeijl is blij met de deelneming van Boisvert-Lacroix. "De Canadezen hebben altijd wel een speciaal plekje bij ons gehad. In het eerste jaar hadden we bij de mannen en de vrouwen twee winnaars uit Canada. En de manier waarop zij het evenement hebben uitgedragen, dat hebben wij altijd gewaardeerd."
De wereldbekerfinale in Thialf is dit weekend te volgen bij de Omrop Fryslân radio in de programma's Sneon yn Fryslân en Snein yn Fryslân. Verslaggever Andor Faber doet verslag van alle wedstrijden.