VIDEO: Storm of corona: Kootstertille is klaar voor de survival

Het nieuws van de afgelopen weken werd eigenlijk gedomineerd door twee zaken: stormen en het coronavirus. Toch heeft de organisatie van de Survivalrun van Kootstertille zich niet druk gemaakt dat het evenement niet door kon gaan. Dit weekend staan er weer honderden bikkels klaar voor de ultieme uitputtingsslag.
Kootstertille is klaar voor de survival:
Stoarm of Corona, Koatstertille is klear foar de survival
Als je Kootstertille in komt rijden kun je het eigenlijk niet missen. Overal in het dorp, en ook daarbuiten, staan tientallen grote houten constructies. Ze zijn onderdeel van de routes van de Survivalrun. Deelnemers uit binnen- en buitenland komen zondag naar het Friese dorp om kilometers achter elkaar af te zien.
De organisatie van de Survivalrun is deze dagen bezig met de laatste puntjes op de i. Zo moet er onder de brug over het Knillesdjip nog een hindernis gemaakt worden. Dit kon niet eerder, omdat de vergunning van Rijkswaterstaat maar voor een paar dagen geldt. Op vrijdagochtend zijn er zo'n 25 vrijwilligers actief. "Dat valt nog mee", zegt voorzitter Theo Posthumus. "Op andere dagen hebben we wel 70 tot 80 actieve vrijwilligers."
© Omrop Fryslân
De actieve aanloop naar het evenement begint dan ook al in januari. Elk weekend komen de vrijwilligers bij elkaar om de hindernissen voor te bereiden en in elkaar te zetten.

In weer en wind

De afgelopen weken was er steeds op zondag een storm, met hele harde wind. Daarnaast komt ook het coronavirus steeds dichterbij. Toch maakt de organisatie zich daar niet zo'n zorgen over. "Het virus is nu nog niet heel dichtbij, mocht dat anders worden dan horen we dat wel van de instanties", zegt de voorzitter.
En wat het weer betreft: "Wij zitten nooit echt over het weer in. Wij hebben veel meegemaakt in de afgelopen jaren, zoals bijvoorbeeld 20 centimeter sneeuw en toen ging het ook door." Het enige dat link kan zijn is onweer, maar dat komt in maart bijna niet voor."