Chidera Ejuke: "Ik voetbal om te dribbelen"

Chidera Ejuke is een van de revelaties van dit seizoen bij Sportclub Heerenveen. Maar ook een speler met twee gezichten. Aan de ene kant is het meestal smullen van zijn acties en geniet het publiek. En soms ziet hij zijn medespelers over het hoofd. Toch is Ejuke dit seizoen heel belangrijk. We praten met Ejuke over zijn manier van juichen, zijn dribbels en de Premier League.
Chidera Ejuke 2.0
Ejuke werd deze zomer overgenomen van Valerenga uit Oslo voor twee miljoen euro.
Ejuke scoorde in de laatste wedstrijd tegen FC Twente de 0-2 en maakte daarmee zijn achtste goal voor sportclub Heerenveen dit seizoen. Een knappe goal, waarbij Ejuke zich zo als zo vaak door de defensie van de tegenpartij worstelde. Maar de manier van juichen viel ook op. "Ik was zo blij, ik dacht ik doe het gewoon." Ejuke maakte na zijn doelpunt een fraaie salto. Oftewel een arabier streksalto. "Als jongetje ging ik in Nigeria vaak naar de gymzaal. Daar oefenden we dan zulke dingen. Ik vond het altijd mooi om te doen. En hij lukte wel aardig, haha." In de video zie je hoe hij de salto nog eens doet en hoe turncoach Tjalling van den Berg hem beoordeeld.
Ik zie soms gewoon betere opties
Chidera Ejuke
Ejuke is een speler die veel acties maakt. Sterker noch, hij maakt de meeste dribbels in de eredivisie. 4,1 per wedstrijd en dat is nog altijd veel meer dan bijvoorbeeld Mitchell van Bergen, die 2,1 dribbels per wedstrijd maakt. "Ik houd ervan om acties te maken. Dat is waarom ik voetbal. Dat is waarom ik ooit begonnen ben met voetballen. Ik wil het liefst winnen, maar ik wil ook het publiek vermaken." Toch zijn er soms zichtbaar geïrriteerde spelers op het veld die boos zijn als ze een bal niet krijgen. "Praten is dan het belangrijkst. Het is niet zo at ik niet wil passen of de bal af wil geven, maar soms zie ik het niet. Of zie ik een betere optie vanuit mijn perspectief. Als ik twijfel kan ik beter voor de actie gaan."
© Orange Pictures

Gemiddelde statistieken per wedstrijd in de Eredivisie

Ejuke komt uit Nigeria, maar speelde nog geen wedstrijd voor het Nigeriaans team. "Als God het wil, komt dat wel goed." Ejuke heeft nogal wat concurrentie in de aanval. Ahmed Musa (CSKA Moskou), Alex Iwobi (Arsenal) en Odion Ighalo (Manchester United) zijn bijvoorbeeld drie Nigeriaans aanvallers. "De concurrentie is groot, maar ik hoop wel dat er er ooit nog van komt." Dan moet Ejuke eigenlijk nog de stap maken naar een grotere competitie. "Mijn droom als jongetje was altijd om in de Premier League te spelen. Dat vind ik zo'n mooie competitie." De kans is best aanwezig dat er deze zomer al een transfer komt. Heerenveen kan het geld goed gebruiken en deze winter waren er al verschillende geruchten over een transfer naar onder anderen Olympique Marseille.
Heerenveen-Ajax is deze week de Wedstriid fan de Wike. De wedstrijd wordt zaterdag live uitgezonden bij Omrop Fryslân radio. Commentator is Arjen de Boer.