Nieuwe coalitie op Ameland: AmelandÉén, Algemeen Belang en VVD

AmelandÉén, Algemeen Belang Ameland en de VVD gaan een nieuwe coalitie vormen op Ameland. Dat heeft de raadsgriffier vrijdagochtend bekendgemaakt. De partijen hebben samen acht van de elf zetels in de gemeenteraad en daarmee op papier een flinke meerderheid.
Gemeente It Amelân © Omrop Fryslân
De coalitie krijgt twee wethouders: Theo Faber van AmelandÉén en Piet IJnsen van Algemeen Belang Ameland. Zij zijn eerder ook wethouder geweest op Ameland. Faber en IJnsen zullen op de raadsvergadering van maandagavond worden voorgedragen. Ook het nieuwe coalitieakkoord wordt dan gepresenteerd.
Jan Wibiër, die de nieuwe coalitievorming begeleidde, is blij met de uitkomst. "Met acht van de elf zetels is de meerderheid steviger dan dan die van de vorige coalitie." Ook AmelandEén-raadslid Dirk Metz is enthousiast: "Het was eerst een coalitie met zes zetels. Dat bleek toch wankel."
Jan Wibiër over de nieuwe coalitie
Dat AmelandÉén en Algemeen Belang Ameland een mogelijke coalitie wilden vormen, werd halverwege februari al duidelijk na gesprekken met Wibiër. De VVD is daar nu als derde partij bijgekomen. "Dit past bij wat de raad de meest voor de hand liggende basis voor in coalitie vond."
Metz zegt te hopen dat de politieke rust definitief terugkeert op het eiland. "En daar ben ik positief over. Deze drie partijen zitten namelijk op één lijn over de belangrijkste onderwerpen, zoals de vaargeul, ouderenzorg en woningbouw."
De reactie van gemeenteraadslid Dirk Metz
Er was een nieuwe coalitie nodig op Ameland omdat in januari de coalitie van AmelandEén met de PvdA de meerderheid verloor. Dat gebeurde nadat het PvdA-raadslid wegging en eind januari beide wethouders opstapten.