Vergeten verzetsvrouw Ruth de Jonge krijgt mogelijk een eerbetoon

Ruth de Jonge, haar vader, moeder en twee broers wonen aan het Zaailand in Leeuwarden. Ze hadden daar een machinefabriek. Voor de oorlog was de familie al van Duitsland naar Leeuwarden verhuisd, uit angst voor het opkomende nazi-regime.
Ruth de Jonge toen ze 20 jaar was © Omrop Fryslân
In 1942 kwam de brief dat de Joodse familie De Jonge haar moest melden voor transport naar Westerbork. Ze doken onder en kregen daarbij hulp van verzetsman Krijn van der Helm. Ruth ging niet mee, ze bleef bij het gezin van Van der Helm. Hij betrok haar bij het verzetswerk. Ze zochten onderdak voor Joodse kinderen en Ruth bracht etensbonnen bij de pleeggezinnen.

Erkenning

Krijn van der Helm is in augustus 1944 doodgeschoten. Ruth de Jonge overleefde de oorlog en emigreerde naar Amerika. Ze is nu 99 jaar oud. Haar dochter Rachel verzorgt haar. De familie van Ruth heeft al die jaren niks van hun rol in het verzet geweten.
Naar aanleiding van de verhalen van het project De terugkeer van de Joodse kinderen zijn Friedi de Jonge, een nicht van Ruth, en haar man Robert Verhoeven, begonnen met zoeken. Uit een kistje van Friedi haar moeder, met papieren en foto's uit de oorlog, werd veel meer duidelijk over het werk van Ruth. De familie hoopt op erkenning en een mogelijke onderscheiding.
Ruth de Jonge, 99 jier © Foto fan de famylje de Jonge
Een woordvoerder van de gemeente Leeuwarden noemt het 'een buitengewone situatie'. Hij zegt dat er goed nagedacht wordt over een passend eerbetoon. Mogelijk komt er wat bij het pand aan het Zaailand, waar de familie vroeger gewoond heeft. Toen was het een machinefabriek, nu zit er een fietsenstalling in. Het bedrijf van de familie De Jonge bestaat nog, dat is nu Jongia Mixing Technology.
Het huis en de machinefabriek van familie De Jonge aan het Zaailand © Foto van de familie De Jonge
In een interview vertellen Friedi de Jonge en haar man Robert Verhoeven over hun tante Ruth de Jonge. Ze laten zien wat er in het kistje zit aan oorlogdocumenten. Vrijdag om 17.00 kunt u een reportage bekijken in het televisieprogramma Fryslân Hjoed. Zondag 8 maart volg een langer interview in het radioprogramma Buro de Vries. Het verhaal staat zaterdag ook in de bijlagen van beide Friese kranten.
Het project 'De terugkeer van de Joodse kinderen' is een samenwerking tussen Stichting de Verhalen, Tresoar en de Friese Media. Alle verhalen staan op de websites van Omrop Fryslân, de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad.