Toneelstukken met rol voor oudere acteurs moeten eenzaamheid tegengaan

Er is grote behoefte aan Friese toneelstukken voor oudere acteurs en actrices. Stichting Amateurtoneel Fryslân moet schrijvers daarom financieel steunen om meer stukken in dit genre te laten verschijnen. Oudere toneelspelers zitten nu werkloos thuis, terwijl toneel zeer geschikt is om ouderen en jongeren op het podium met elkaar te verbinden en zo eenzaamheid tegen te gaan. Mina Woudstra uit Hempens, 74 jaar en nog steeds actief op het toneel, deed deze oproep woensdag in IepenUP Live, waarin uitgebreid werd stilgestaan bij het thema 'eenzaamheid'.
© IepenUP
De meeste eenzame Friezen wonen in Leeuwarden, zo blijkt uit onderzoek. De Friese hoofdstad heeft daarom meer dan 50.000 euro uitgetrokken om juist met culturele activiteiten die eenzaamheid te bestrijden. Projectleider Tamara Schoppert vertelde in een bomvolle zaal van het Leeuwarder muziekcentrum Neushoorn welke activiteiten daar inmiddels voor zijn gerealiseerd. En waar cultuur precies een aanvulling kan bieden, waar het sociale werk niet aan toekomt.

"Aan tafel zijn we allemaal gelijk"

Het publiek kreeg woensdag bovendien een heerlijk maal voorgezet, klaargemaakt en beschikbaar gesteld door Circulair Kwartier Oosterstraat. Deze ondernemers uit de Leeuwarder binnenstad richten zich naast commerciële zaken steeds meer op de gemeenschap en duurzaamheid. Volgens woordvoerder Baukje de Vries, eigenaar van Irish Pub Paddy O'Ryan, zorgde juist dit maal voor de noodzakelijke verbinding voor mensen die het net even wat minder hebben. "Met elkaar voor mekaar. Aan tafel zijn we allemaal gelijk."

Buiten de maatschappij gezet

In dat kader kregen ook cultuurmakers Onno Spreij en Dinanda Luttikhede veel waardering voor hun projecten, die voornamelijk zijn gericht op ouderen. Omdat oudere mensen buiten hun eigen zin zo vaak buiten de maatschappij worden gezet, terwijl ze met al hun ervaring de jonge mensen om zich heen zo veel hebben te bieden.
Een video liet het publiek daarbij treffelijk zien wat de cultuurmakers met hun idee bedoelden. Een van de hoofdroller werd gespeeld door voormalig Tryater-actrice Hilly Harms. Inmiddels tachtig jaar alweer en ze speelt nog steeds de sterren van de hemel.
Volgende week is er in IepenUP Live aandacht voor De Friese Lente, waarbij de nadruk zal liggen op de rol van de vrouw in de Friese popmuziek.
IepenUP Live wordt iedere woensdag uitgezonden uit Neushoorn in Leeuwarden. Belangstellenden zijn welkom vanaf 19:30 uur. De toegang is gratis. De uitzending is vanaf 20.00 uur te volgen via de livestream op de Facebookpagina's van IepenUP en Omrop Fryslân, Omropfryslan.nl en Omrop-app.