Douwe de Vries stapt na 20 jaar topsport van het ijs: "Het is mooi geweest"

Schaatser Douwe de Vries zet op 37-jarige leeftijd een punt achter zijn topsportcarrière. De Heerenveenster reed vorige maand bij de WK afstanden in Salt Lake City zijn laatste wedstrijd. Hij veroverde op de Olympic Oval met Sven Kramer en Marcel Bosker in een wereldrecord het goud op de ploegachtervolging. "Een mooie manier om het af te sluiten, maar het maakte de keuze er wel wat lastiger op", zegt De Vries.
Douwe de Vries stapt nei 20 jier topsport fan it iis
De Vries ging echter niet over één nacht ijs en heeft er goed over nagedacht. "Het is niet iets dat je zomaar beslist. Nadat ik naar de toekomst had gekeken en naar wat ik nog meer wil in het leven, leek dit mij de beste keuze", zegt de schaatser van Jumbo Visma.
"Het afgelopen seizoen is voor mij een beetje teleurstellend verlopen. Op de laatste twee weken na, waarin ik wereldkampioen werd op de ploegachtervolging en twee persoonlijke records noteerde. Ik merk dat het allemaal niet meer zo makkelijk gaat als voorheen. Ik ben veel ziek en verkouden. Dat maakt het echte topsporten heel lastig."
"Ik heb geen zin om nog een jaar door te maken waarin het allemaal net weer wat minder gaat. Op een bepaald moment is het een keer klaar en dat punt is nu. Het is mooi geweest. Dat mag ik denk ik wel zeggen op mijn 37e."
© OrangePictures

Echte allrounder

De Vries kan terecht een echte allrounder worden genoemd. "Ik heb misschien wel de meest aparte carrière gehad van alle schaatsers. Van langebaan naar marathon en terug naar langebaan, dan weer 500 meters schaatsen, waarvan ik nooit had gedacht dat dat weer kon. Veel allrounder komen ze niet."
De Vries, die ook jarenlang marathons reed, veroverde vijf wereldtitels op de ploegachtervolging. Bij de WK afstanden van 2015 in Heerenveen pakte hij brons op de 5000 meter. De Vries werd vorig jaar Nederlands kampioen allround. Hij wist zich nooit te plaatsen voor de Olympische Spelen.

Persoonlijke hoogtepunten

Persoonlijke hoogtepunten voor De Vries: "De eerste keer dat ik het WK afstanden reed in het volle Thialf, dat was geweldig. Ook mijn eerste wereldtitel met de team pursuit en ik pakte nog een individuele medaille. Dat was echt heel mooi. Het uurrecord dat ik heb gereden (in Calgary in 2015, red.) vond ik echt heel bijzonder om eens te doen. En het winnen van de Willem Poelstra Trofee, vernoemd naar mijn eigen neef, was wel supermooi."
Douwe de Vries over zijn carrière en zijn toekomstplannen
Nu De Vries de knoop heeft doorgehakt, is hij vooral opgelucht, zegt hij. Wat hij nu precies gaat doen, weet hij nog niet. "Ik blijf sowieso betrokken bij het schaatsen, want ik ben nog atletenvertegenwoordiger voor alle atleten onder de ISU. En ik blij het schaatsen volgen, ik zal nog geregeld op de baan zijn."
"Ik moet nu goed nadenken over wat ik voor mezelf wil en wat de volgende stappen zijn." De Vries heeft biotechnologie gestudeerd en denkt erover na om een master te doen. "Zo kan ik mij net wat beter op de maatschappelijke markt profileren." Het lijf krijgt dus rust, maar het hoofd nog niet.