Therapie in astmacentrum Davos wordt weer vergoed: "Dit is echt nodig"

De therapie voor zware astmapatiënten in het Nederlandse astmacentrum in Davos, Zwitserland wordt toch weer vergoed door zorgverzekeraars. Aan het eind van 2019 werd bekend dat de reis niet meer werd meegenomen in de zorgpakketten. Een grote domper voor patiënten als Sanne Menger uit Balk, die de therapie hard nodig heeft om te functioneren. Op dit moment zit ze zes weken in Davos.
© Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
"De minister van medische zorg, Bruno Bruins, is bij ons geweest in de eerste week dat ik hier zat. Hij heeft met eigen ogen gezien wat het centrum betekent voor de patiënten. Daarna is hij in gesprek gegaan met alle zorgverzekeraars en een groot deel heeft nu een contract afgesloten met het astmacentrum", vertelt Sanne.
Dat is goed nieuws, want zonder de therapie kan ze eigenlijk niks: "Ik moest heel veel medicijnen slikken, ik kon niet meer naar school en ik kon niet meer goed werken. Nu ik hier zit, sport ik weer iedere dag en dat gaat nu ook weer zonder moeite."

'Astma Actieplan'

In totaal duurt de therapie in Davos negen weken. Sanne komt over drie weken weer thuis en hoopt er dan weer jaren tegenaan te kunnen: "Ik hoop dat het dan weer lange tijd goed gaat. Wij hebben hier aan een 'Astma Actieplan' gewerkt. Daarin staan richtlijnen hoe ik mijn leven kan indelen, zodat ik het weer zo lang mogelijk volhoud."
Sanne Menger vertelt vanuit Davos hoe het nu met haar gaat