Microbioloog van Izore: "Als we allemaal tegelijk ziek worden, hebben we een groot probleem"

Het is echt van het grootste belang dat de Nederlandse overheid, de instanties en de bevolking alles doen om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te vertragen. Anders kan de druk in bijvoorbeeld het laboratorium van het centrum voor infectieziekten Izore in Leeuwarden weleens te hoog oplopen.
Mikrobiolooch fan Izore: "Als we allemaal tegelijk ziek worden, hebben we een groot probleem"
Dat is de zorg van arts/microbioloog Annemarie van Elsacker van Izore. Het laboratorium in Leeuwarden kan momenteel nog niet testen op het coronavirus, maar doet er alles aan om dat voor het weekend voor elkaar te krijgen. Het RIVM gaf dinsdag een nieuw advies aan ziekenhuizen, die zouden veel vaker moeten testen op het coronavirus.
"De testen gaan nu naar het lab in Groningen, maar ze zullen blij zijn als we dat zelf kunnen doen", vertelt Annemarie van Elsacker van Izore. "Om te mogen testen zijn er protocollen en wat testmonsters om te zorgen dat je ze goed kunt uitvoeren en ook de goede dingen vindt, als daar een aantal validatielagen op gedaan zijn, zijn ze te gebruiken."
Het is geen moeilijke techniek. "Het is een gewone testtechniek, het speciale is dat we moeten kunnen laten zien dat je de techniek goed kunt gebruiken voor dit virus. Het is geen sneltest, we kunnen wel tegelijk een aantal monsters testen, zo'n run kost twee tot drie uur voor de afhandeling."
© Omrop Fryslân, Jeroen Boersma

Bezorgd over de zorg

Van Elsacker is bezorgd over de zorg. "We staan voor een enorme uitdaging. Alle monsters betekenen zoveel patiënten die door ziekenhuizen of huisartsen of de GGD moeten worden gezien en beoordeeld. Die druk is nu al groot, terwijl het aantal besmettingen nog meevalt. We moeten met elkaar ervoor zorgen dat we dit niet te groot laten worden, dan dreigt er overvraging van ons zorgsysteem."
"De andere zorgzaken gaan ook door, zoals mensen met kanker of een auto-ongeluk behandelen. Dat moet allemaal naast elkaar. We bekijken nu al wel wat we mogelijk zouden kunnen laten vallen als de druk toeneemt. We doen nu bijvoorbeeld bij het lab elke dag alle soa-analyses, maar misschien moeten we dat minder vaak doen. We kijken wat mogelijk is, met beperkte schade uiteraard, om zo ruimte te creëren."

'Beperken en vertragen'

Volgens haar moeten we het coronavirus wel serieus nemen. "Het is te vroeg om precies te weten hoe schadelijk het is. Procentueel lijkt het nog mee te vallen, maar de absolute aantallen vallen niet mee. Als we allemaal tegelijk ziek worden van het coronavirus, hebben we echt een groot probleem, als het gaat om de continuïteit van het bedrijfsleven en druk op de zorg. In absolute aantallen kan het erg uit de klauwen lopen."
"Ik doe echt een appèl op iedereen: houd afstand van de ander als je verkouden bent, houd je aan de hoesthygiëne, was je handen. Het klinkt banaal, maar het is cruciaal. We moeten de zaak beperken en vertragen."
Annemarie van Elsacker van Izore