Maatregels bij SC Heerenveen-Ajax: provocatie niet toegestaan

Supporters van Ajax die tussen het publiek van SC Heerenveen zitten, moeten zich aan gedragsregels houden bij de wedstrijd van zaterdag. Als de Amsterdammers scoren, dan mogen de supporters wel juichen, maar niet provoceren.
© Timo Jepkema, Omrop Fryslân
T-shirts en sjaals van de bezoekende club zijn ook verboden in de publieksvakken of in de sponsorruimtes. Bij de ingang van het stadion kan worden verzocht shirts en sjaals van de tegenpartij af te doen.
Deze regels gaan zaterdag in, als Heerenveen thuis tegen Ajax speelt. De Friese voetbalclub komt met deze maatregelen nadat het misging bij de wedstrijd tegen Feyenoord. Toen zaten er veel supporters van die club tussen de Feansters. Na provocatie ontstonden er vechtpartijen.

Signaal

Voorzitter Cees Roozemond van SC Heerenveen zegt nadrukkelijk dat het een mooi voetbalfeest moet worden en doet met name een beroep op 'goed supporterschap'. "Joligheid is toegestaan, maar provocatie niet."
Naast de oproep zal ook worden gehandhaafd. "Honderd procent kun je het niet tegenhouden, als iemand de Ajaxkleuren op zijn gezicht heeft, kun je moeilijk vragen om iemands gezicht schoon te maken, maar we willen hiermee een duidelijk signaal afgeven."
Supporter Jaap Friso vindt het goed dat dit op de agenda staat. "Ik vind het een sympathieke oproep, maar ook wel krachteloos en wat naïef." Hij benoemt met name dat handhaving wel belangrijk is.
De wedstrijd van zaterdag is voor het eerst in vijf jaar volledig uitverkocht.