Strijd tegen Portugees vliegveld is juridisch goed te winnen

De Portugezen die strijden tegen de komst van een nieuw vliegveld bij Lissabon denken dat ze de juridische strijd kunnen winnen. Het vliegveld bij de rivier de Taag betekent slecht nieuws voor veel vogels, waaronder de grutto.
Striid tsjin Portugeesk fleanfjild is juridysk goed te winnen
De grutto's hebben het beschermde natuurgebied hard nodig om bij te tanken voordat ze richting ons land vliegen. Dat gebied komt nu in gevaar. Er is een goede kans dat zelfs het winnen van de juridische strijd het vliegveld niet kan tegenhouden.
Een uitspraak van de rechter zou wel eens te laat komen komen, en dan blijft het bij een boete voor de regering. Dat wil niet zeggen dat alle protesten niets hebben opgeleverd, zegt wetenschapper en tegenstander van het vliegveld José Alves. De petitie van Vogelbescherming Nederland heeft de mensen in Portugal duidelijk gemaakt hoe de grutto's Portugal en Nederland verbindt.

Intern rapport boven water gekomen

Portugese media werden bijna overvallen door de reactie uit Nederland en het vliegveld is nu weer gesprek van de dag. Dat heeft er toe geleid dat er een intern rapport boven water is gekomen van de Portugese dienst voor natuurbescherming en bosbouw, die de regering adviseert.
Volgens dat rapport zorgt het vliegveld voor veel schade aan veel verschillende vogelsoorten. En die schade is onomkeerbaar. De directie van de dienst, die onderdeel is van de Portugese overheid, heeft de conclusie echter veranderd.
Skriezen yn Portugal © Verónica Mendéz
Wetenschapper en tegenstander van het vliegveld José Alves aan het woord