China vraagt Fryslân om hulp bij de bestrijding van coronavirus

De provincie heeft kortgeleden het verzoek van de partnerprovincies Sichuan en Heilongjiang in China gekregen om te helpen bij het bestrijden van het coronavirus. De beide provincies wilden graag mondkapjes en desinfectiemiddelen uit Fryslân hebben.
© ANP
De provincie kon het verzoek echter niet honoreren. Na lang zoeken bleek dat er een mondkapjes en desinfectiemiddelen meer beschikbaar zijn in de aantallen die die Chinezen vragen. Commissaris van de Koning Arno Brok heeft wel een bedankje gekregen uit China.
Fryslân heeft sinds 2001 met Sichuan en sinds 2017 met Heilongjiang een vriendschapsband. Friese delegaties uit het bedrijfsleven gaan er ook regelmatig op visite.
Gedeputeerde Sietske Poepjes
© Omrop Fryslân
"Als een zusterprovincie dat vraagt dan wil je daaraan voldoen. We zijn echt aan het zoeken geweest, maar het was niet meer te krijgen. We hebben groothandels opgebeld, want ze wilden het in grote aantallen hebben. Dat hebben we ze ook laten weten: we willen wel, maar kunnen niet leveren", vertelt gedeputeerde Sietske Poepjes.
Het wil volgens haar niet zeggen dat in Fryslân geen mondkapjes en desinfectiemiddelen meer zijn, mocht het virus hier ook komen. "We hebben het niet extra om weg te geven, dus het wil niet zeggen dat we niet voorbereid zijn. We moeten letten op onze persoonlijke hygiëne, maar we moeten het niet groter maken dan het is, maar goed alert zijn."